Kreativní způsoby, jak recyklovat vánoční stromek

Vánoční stromek už opadal a dosloužil? Pak jej pravděpodobně spálíte v kamnech či opřete o kontejner. Proč ho ale nerecyklujete více nápaditě a nepomáháte životnímu prostředí? Z těchto tipů budou mít radost a užitek i ostatní!

Ke stromům by se člověk měl chovat s úctou a láskou – i k těm vánočním. V Americe dokonce kvůli tomu založili organizaci s názvem National Christmas Tree Association, která nabádá lidi k tomu, aby mysleli šetrně a ekologicky. Doug Hundley, jeden ze členů zmíněné organizace, apeluje, že vánoční stromy, ač nepocházejí z lesa, ale jsou pěstovány na plantážích, mohou být znovu použity. V podstatě existuje několik způsobů, jak svůj strom můžete recyklovat, jakmile z něj odstrojíte poslední blyštivou ozdobu.

Zahradní mulčování

Víte, že…

Mnoho lidí vánoční strom odstrojuje na Tři krále, někteří si ho však nechávají až do Hromnic. Dosloužilý stromek přitom nepatří do popelnic a kontejnerů na směsný či tříděný odpad, ani na stanoviště tříděného odpadu. Stačí ho volně odložit vedle nádoby či kontejneru na směsný odpad.  Města a obce svoz vánočních stromů obvykle řeší až do konce února.

Jeden živý strom může vytvořit až pět kilo mulče. Mulč uchovává vodu, potlačuje plevel a podporuje silnější růst keřů a rostlin. Máte v okolí souseda, který by vám na chvíli půjčil drtič? Pak ho neváhejte požádat o malou službu.

Pomoc pěší turistické údržbě

Parky a turistické stezky jsou využívány stále častěji. Trasy se přitom opotřebovávají a poškozují, horniny a kořeny jsou vystaveny zátěži. Můžete jim ulevit. Mnoho národních parků přijímá vánoční stromky, které následně využívá k mulčování nebo udržení tras. Proto zkontrolujte místní programy, pokud chcete podpořit divoké životní prostředí.

Krmítko pro ptáky

Ptáci to mají v zimních měsících náročné, tak proč jim to neulehčit? Svůj odstrojený vánoční stromek postavte do velkého kontejneru a rozvěste na něj tukové koule a dávkovače osiva. Podle výše zmíněné organizace je vhodné podobným způsobem pomáhat i rybám. Odřízněte větve do vhodných délek a vhoďte je do rybníka, abyste vytvořili kryté oblasti pro menší rybky, které ocení hustý porost. Větve navíc během rozkladu uvolňují živiny. Výhra pro všechny!

Zábava pro kozy i slony

Je všeobecně známo, že kozy okusují stromy. V případě, že máte v okolí farmáře, nabídněte mu ten svůj, „z druhé ruky“, třeba ho využije. Na strom se dají navěsit i jablka, která kozy zbožňují. Podobný nápad ocení i zaměstnanci zoologických zahrad (třeba takoví sloni milují všechny stromky kromě borovic) a parků s volně žijícími živočichy. Vždyť kdo má neustále vymýšlet zábavu pro zvířata? Všichni víme, jaké to je, když se nějaký ten „mazlíček“ nudí. Pozor dejte akorát na háčky. Ty mohou zvěři ublížit! Vždy důkladně zkontrolujte, zda jste na vánočním stromku nějaký nezapomněli!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat