Pes riziko astmatu u dětí snižuje, kočka naopak zvyšuje

Vědci před několika lety zjistili, že mít doma chlupatého kamaráda, může dětem prospívat nejen mentálně. Zvířata působí pozitivně také na zdraví dýchací soustavy. Ale podle odborníků z Londýna je třeba rozlišovat mezi jednotlivými druhy. Jim se totiž podařilo prokázat, že zatímco chov psa může u dětí snížit riziko astmatu, chov kočky v domácnosti ho naopak zvyšuje.

Vyplývá to z analýzy zdravotního stavu dvaceti tisíc dětí. Ty, které totiž žijí doma s pejskem od svého narození, onemocní astmatem kolem věku tří let o čtyřicet procent méně. Naopak ty, které od narození do tří let žijí v domácnosti s kočkou, onemocní o padesát procent častěji.

„Psi jsou špinavější než kočky. Mají tendenci žít venku a přinášejí více bakterií. Častěji se dotýkají člověka a olizují ho, čímž na něj přenášejí bakterie. Děti předškolního věku, které vyrůstají ve špinavějším prostředí se spoustou bakterií, trpí alergiemi vzácněji. Jejich tělo vytváří protilátky a je chráněno před astmatem,“ vysvětluje doktorka Silvia Colicino z Imperial College London.

Kočky jsou sice čistotné a kontakt člověka moc nevyhledávají, jenže nesou na srsti antigeny, které lidský imunitní systém dráždí a které zvyšují riziko rozvoje astmatu. Je to paradoxně srst, jíž se o člověka často otírají.

Kočkou ku zdraví?

Ovšem byla by chyba považovat mňoukající mazlíčky za zdraví škodlivé. Ono je tomu právě naopak – tak jako psi, i kočky člověku prospívají! Jak?

Záruka delšího života

Závěry jisté vědecké studie uvádějí, že hrdí páníčkové domácích šelem vykazují o 30 procent menší pravděpodobnost úmrtí na srdeční infarkt a mrtvici. Ne, to opravdu není vtip. Odborníci jsou toho názoru, že vlastníci koček mají nízké hladiny stresu. To pozitivně ovlivňuje jejich krevní tlak, hladinu cholesterolu a také množství triglyceridů, což jsou tuky, které se nalézají v obíhající krvi. Uznejte sami, že tohle vůbec není špatná kompenzace za pravidelné čištění kočičí toalety…

Lepší spánek

Výše zmíněná studie, která v kočkách vidí zaručený recept na dlouhověkost, odhalila, že díky čičině se také lépe vyspíte. Alespoň tuto myšlenku výzkumníkům vnuklo několik stovek oslovených respondentů, kteří si pobyt v posteli bez chlupatého klubíčka neumějí ani představit. Všichni se totiž shodli, že přítomnost mňoukajícího kamaráda navozuje uklidňující pocit, což jde kvalitnímu spánku hezky na ruku. Nebo bychom měli říct „na ťapku“?

Prášky na bolest s kožíškem

Lékaři na základě četných studií rovněž vypozorovali, že blízkost kočky, která přede blahem, pomáhá mírnit bolesti všeho druhu. No vida, nač tedy léky na migrénu hledat v šuplíku, když ten nejlepší přijde sám a dobrovolně! Jakmile se vám otře o nohu, rázem se vám uleví. Teď už i ty rozdrápané záclony necháte plavat, viďte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat