Zajistěte si doma dostatek světla. Zaženete tak podzimní chmury

S podzimem a blížící se zimou bude postupně ubývat slunečního svitu. Jak si zajistit dostatek světla v bytě i během tohoto období?

Nedostatek světla v prostředí, v němž žijeme, může negativně ovlivňovat naši náladu. A protože podzim bývá pro nejrůznější deprese jako stvořený, je dobré se ponuré atmosféře bytu předem vyhnout.

Prosvětlit byt nemusí nutně znamenat citelný zásah pro naše peněženky. Občas stačí jen jednoduchá úprava a budete překvapeni, o kolik sluníčka a světla jste se celé ty roky připravovali!

Sáhněte po štětci

Asi nejpracnější cestou, jak si zajistit dostatek světla i v tmavším bytě, je pokrýt jeho stěny zářivou barvou. Vymalovat místnosti můžete tradiční bílou, ale nemusíte se bát ani barev. Stačí sáhnout po jasně žluté či oranžové a uvidíte, jak celý prostor prozáříte.


Žlutá barva dokáže s interiérem úplné zázraky.

Rozvěste zrcadla

Přirozené světlo je zdravější (a také levnější) než umělé. A jednoduchý způsob, jak jeho intenzitu v místnosti zvýšit, je instalovat na stěny a do tmavých koutů zrcadla, která jeho množství spolehlivě znásobí. Navíc pokoj opticky zvětší. Zrcadla ostatně dokážou lépe rozptýlit i umělé světlo, takže nebudete muset svítit vším, co v bytě najdete.


Pokud si netroufáte na zavěšení, můžete zrcadlo jednoduše opřít. (Foto IKEA)

Zapalte svíčky

Měkké světlo svíček rozmístěných po pokoji umí během chvilky vytvořit úžasně pohodovou atmosféru. Zkuste třeba svíčky s nějakou jemnou svěží vůní, která vám pomůže asociovat třeba rozkvetlou louku nebo mořské pobřeží.


Svíčky dodají v chladném počasí pocit tepla. (Foto IKEA)

Vybírejte látky

Zvláště starší kousky nábytku bývají potaženy poměrně tmavými látkami, které mohou v prostoru působit dost ponuře. Vyměnit čalounění na sedací soupravě může být finančně náročné, ale existují i jednodušší (a levnější) způsoby – doplňte nábytek například přehozem v pastelové barvě, zářivými polštářky, světlými plédy apod.

Zaměřte se rovněž na závěsy – pouštějí vám do pokoje dostatek světla? Zkuste je nahradit světlou látkou a uvidíte ten rozdíl.


U závěsů za zaměřte hlavně na průsvitnost. (Foto IKEA)

Přestavte nábytek

Zamyslete se, zda cestě světla do vašeho bytu nestojí nevhodně rozmístěný nábytek. Pokud máte robustní a velké kousky nastavené u oken, možná vám zbytečně stíní. Zkuste dát svému bytu nový vzhled.


Dovolte světlu volně proudit do bytu. (Foto IKEA)
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat