Úchvatný ekologický dům – tráva na střeše, kámen místo cihel

23.09.2011 | Bydlení a design

Rodinný dům v Heřmanově městci od studia Kokeš partners opravdu není jako každý druhý. Připomíná spíš pevnost, ale přesto pro své obyvatele představuje ideální bydlení.

Hned na první pohled vám bude jasné, že tento dům není jen tak obyčejný. Na střechách roste divoká tráva, v atriu domu zase kapradí a břízy, místo cihel čekejte jen pískovcové kvádry. Unikátní ekologická stavba se právem může chlubit nominací na Stavbu roku 2009. Nahlédli jsme do kuchyně, na zahradu i do stájí a přinášíme vám jedinečnou fotoreportáž z domu manželů Nešetřilových.

Inspirace opevněnou tvrzí

Použití pískovcového zdiva a dalších kamenů jako ústředního materiálu nebylo vůbec náhodné. Vlastimil Nešetřil totiž provozuje kamenickou firmu, a tak řadu prací na domě odvedli přímo jeho zaměstnanci. Navíc se nechal inspirovat atmosférou místa, kde koupil rozlehlý pozemek – poblíž Heřmanova Městce totiž kdysi bývala keltská opevněná tvrz.


Rodinný dům Nešetřilových připomíná kamennou tvrz.


Inspirací byla keltská opevněná tvrz.


Dům dokonale splyne s přírodou.


Zvenku působí dům jako nedobytná pevnost.

Oslovil proto několik architektů a nejvíce si porozuměl s Přemyslem Kokešem ze studia Kokeš partners, který stojí za návrhem ekologického domu, jenž si vysloužil řadu významných ocenění, kromě jiného také Cenu Státního fondu životního prostředí ČR za energetickou úspornost.

Dům udrží příjemnou teplotu

Nosná konstrukce stavby je vyrobena kanadskou technikou z tvrdého dřeva, střecha je pak pokryta vrstvou titanzinkového plechu a osazena trávou, která má izolační vlastnosti, stejně tak jako odvětrávané pískovcové zdivo. Zatímco venku v době pořízování fotoreportáže teplota sahala na přímém slunci málem ke čtyřiceti stupňům Celsia, uvnitř bylo jen příjemné teplo. Klimatizaci byste však v domě nenašli.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Kde se dá ušetřit při stavbě rodinného domu?


Inspirace z Indie: vdechněte domovu kouzlo dálek

Kámen, kam se podívaš

Kromě kamene je jako jeden z hlavních materiálů použito dřevo, především borovice a cedr. To, že kámen neodmyslitelně patří do života majitelů, bylo ovšem patrné snad všude v domě. Dominantou rozlehlé obytné haly je krb vytesaný do obrovského kamenného bloku. Aby se jej podařilo dostat dovnitř, museli stavbaři rozebrat střechu a spustit ho jeřábem.


Trávník na střeše funguje jako skvělá izolace.


U domu je jezírko, které v létě nahrazuje bazén.


Příroda dům doslova obklopuje.


Dům je postavený v souladu s přírodou.

Atypicky působí i stěna z desek směsice mramoru v koupelně v přízemí. Lávové kameny do domácí sauny pak Vlastimil Nešetřil sbírá při svých cestách jako nejcennější suvenýry.

Příroda i do domu

Horní patro patří třem dětským pokojíčkům a velké ložnici. Podél jedné z vnějších stěn domu se rozléhá přes dva metry hluboké jezírko, které v letních měsících nahrazuje bazén. Ten by totiž v kontextu celé stavby působil velmi nepatřičně. Pohled na něj z haly je možné kdykoli odkrýt díky bloku dřevěných desek, který je automatizovaně posuvný.


Výhled na jezírko, které může obyvatelům domu sloužit i jako bazén.


Pohoda u rodinného krbu.


Přírodní materiály využili majitelé i v domě.


Architektonicky řešená okna pouští do interiéru dostatek přirozeného světla.

Z druhé strany haly i chodby se naskýtá pohled do vnitřního atria nadivoko zarostlého stromy a trávou. Menší venkovní atrium v domě pak slouží jako ochlazovací bazének k sauně umístěné v přízemí.

Zahrada nepotřebuje velkou údržbu

Stejně ledabyle porostle působí i většina částí zahrady, což dodává okolí domu svébytný ráz. Majitel nechal do jednoho z koutů postavit kamenný vodopád s potůčkem a nasadil pulce žab i raky. Za domem se nachází stáje pro koně a nečekaně také králíkárna.


Za domem se nachází stáje pro koně.


Vedle domu našli útočiště i koně a králíci.

Harmonie mezi moderním způsobem bydlení a volností a nespoutaností přírody je zde cítit na každém kroku. A přitom v žádném případě nepůsobí jako kýčovitý rozmar, ale překvapivě přirozeně.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat