Konečně bydlíte spolu. Na co je třeba se připravit

Po pár měsících či letech jste se s partnerem nebo partnerkou konečně rozhodli sestěhovat k sobě. Taková událost je pro každý vztah významným milníkem, je potvrzením společné budoucnosti, lásky… Ovšem občas také pořádným vystřízlivěním. Sladit společné návyky totiž může chvíli trvat. A není to vždy nejpříjemnější čekání.

Kterým nástrahám společného bydlení páry nejčastěji čelí?

Úklid? To těžko

Každý z nás si z domova nese jasnou představu o tom, jak vypadá uklizený byt. Ovšem to neznamená, že se v této představě všichni shodujeme! Zatímco vám zas až tak nevadí, když večer přehodíte džíny přes židli, protože je další den zase obléknete, váš partner na vás hází nepěkné pohledy, protože on si oblečení vždy pečlivě skládá a uklízí? Rozčiluje vás, jak váš milý poté, co dojí, prostě odhodí nádobí do dřezu s tím, že až ho bude víc, bude se možná zabývat nějakým tím mytím, zatímco vy vždycky vše opláchnete nebo uložíte hned do myčky? Jsou to sice maličkosti, ale než sladíte úklidové návyky, možná se párkrát chytnete.

Proč zase já

A když už jsme zmínili úklid, je tu ještě jedna otázka. Kdo jaké povinnosti v domácnosti vlastně zastává. Dnes se samozřejmě většinou podílejí na domácích pracích oba partneři, nicméně není od věci si to občas připomenout. Dost často se totiž stává, než aby jeden z partnerů požádal toho druhého o pomoc, leží všechny povinnosti na něm. A to je chyba, která harmonii ve vztahu nijak nepomůže. Takže si pěkně vždy řekněte, kdo co v bytě udělá, aby byli spokojení oba.

Tohle platíš ty

Není třeba si nic namlouvat – finance patří k nejvýbušnějším tématům každého vztahu. Ať už spolu žijete pár týdnů nebo dvacet let. Podle nejrůznějších průzkumů jsou také jedním z nejčastějších důvodů hádek. A tak není od věci si promluvit hned na začátku o tom, co který z vás vlastně platí. Samozřejmě se vyskytnou i nečekané výdaje, ale ty pak vyřešíte, až to bude nutné. Zpočátku je nejdůležitější vědět, kdo platí nájem, poplatky, jídlo…

Ten obraz nemyslíš vážně

Zařizování společného bydlení také může být docela stresující záležitost. To když se lišíte ve vkusu a představách o tom, jak by měl byt vlastně vypadat. Vy milujete světlé barvy a máte všude nejrůznější vázičky, sošky, suvenýry z cest, zatímco váš partner/partnerka by nejraději vymalovali byt všemi barvami a vaše dekorace označují za zbytečné lapače prachu. Bez kompromisu to nejspíš nepůjde.

Ale já chci spát

Další výzvou bývá i sladění rytmů. Když jeden z partnerů patří spíše k sovám a druhý ke skřivanům, může se stát, že budou například odcházet do postele v různou hodinu, což může vzbudit pocit, že spolu vlastně příliš času netráví… A to nemluvíme o tom, že se nedá příliš spát, když vaše drahá polovička ještě uklízí/pracuje na počítači/dívá se na televizi (tedy za předpokladu že nemáte velký a prakticky zvukotěsný byt).

Soukromí je soukromí

Otevřenost a upřímnost je ve vztahu důležitá. Nicméně se může stát, že o sobě díky společné domácnosti s partnerem odhalíte víc, než byste vlastně chtěli. A na druhou stranu – možná nebudete chtít, aby o vás váš milý či vaše milá zjistili určité stránky či nějaká ta tajemství. Je v pořádku nechávat si jisté, velmi osobní věci, o které se nechcete dělit, pro sebe. Ovšem pak se musíte trochu snažit, aby je ten druhý nenašel (nejlepší bude, když ty hanbaté fotky, co jste si posílali s bývalým/bývalou prostě vymažete, a ten deníček, co si vedete už od střední, dobře zamknete – lidská zvědavost je totiž prakticky nekonečná).

Nemůžeš mě chvíli nechat?

Ačkoli se k sobě lidé stěhují, aby mohli být prostě spolu, neznamená to, že spolu musejí trávit naprosto veškerý volný čas. Ono to popravdě řečeno vztahům nijak zvlášť neprospívá. Naopak je důležité, aby měli partneři oba možnost být o samotě, věnovat se vlastním koníčkům či přátelům… Nenárokujte si každou minutu partnerova/partnerčina života.

A dneska jo, nebo ne?

Dokud jste spolu nebydleli, bylo prakticky jasné, že když jste se po pár dnech konečně zase viděli (a měli příležitost), že jste se oddali milování. Teď, když spolu ale bydlíte, se může zdát, že je sex vlastně na denním pořádku. Což by bylo v ideálním světě fajn, ale realita je trochu jiná. Takže i tady vás čeká „slaďování“. Nebojte, všechno si časem sedne!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat