Potraviny s prošlým datem spotřeby. Které už opravdu nejíst

Občas se stane, že v lednici či ve spíži najdete nějakou tu potravinu, jejíž datum spotřeby už patří minulosti. A zatímco například u rýže apod. se nejspíš nic nestane, pokud ji sníte pár dní po tomto datu, existují potraviny, kdy už si zahráváte se zdravím.

Kdy se datum spotřeby nevyplatí ignorovat a kdy naopak můžete konzumaci „risknout“?

Mléko

Trvanlivá mléka vydrží v lednici přibližně týden poté, co je načnete (datum trvanlivosti na obale se týká mléka neotevřeného). Nicméně i tak ho vždycky před konzumací očichejte. Pokud mléko páchne, změní barvu nebo konzistenci, patří do výlevky…

Vejce

S vajíčky je to těžké – vzhledem k tomu, že do nich člověk nevidí, zda jsou ještě v pořádku, odhalí jen tehdy, když je rozklepne. Zkažené vejce poznáte jednoduše – vydává totiž pronikavý zápach. Ovšem takové vajíčko často rozklepnete i tehdy, kdy se ještě datum na pokládce zdaleka neblíží. A naopak. I vejce pár dní po lhůtě spotřeby může být v pořádku. Nicméně pokud se ho rozhodnete konzumovat, pořádně ho uvařte.

Sýry

Většina tvrdých sýrů vydrží i týden poté, co jsou již prošlé. Důležité u nich je, jak vypadají. Pokud sýr prohlédnete a nezjistíte na něm plíseň, pak ho ještě můžete konzumovat. U sýrů, které jsou plesnivé záměrně, pak zkontrolujte, zda se na výrobku nevyskytuje plíseň jiné barvy. Pokud ano, sýr už nejezte. To samé platí obecně, pokud sýr změní barvu nebo chuť.

Těstoviny

Pokud přemýšlíte, zda uvařit těstoviny, jež už jsou nějakou dobu prošlé, nemusíte se bát. Suché těstoviny jsou většinou trvanlivější, než udává výrobce. Nicméně to neplatí pro těstoviny čerstvé. Ty obsahují čerstvé vejce, kvůli kterému se mohou rychle zkazit, takže u nich dobu spotřeby dodržujte a nepřekračujte.

Pečivo

Chléb a spol. rovněž patří k potravinám, u kterých se vyplatí především zhodnotit jejich vzhled. Pokud zahlédnete plíseň, určitě pečivo nekonzumujte! Pokud však chléb vypadá v pořádku a je ještě dostatečně poživatelný (nevylámete si na něm zuby), můžete si ho namazat něčím dobrým. Někteří odborníci nicméně upozorňují, že zárodky plísně nemusejí být pouhým okem viditelné, a přesto se již v pečivu vyskytují, a tak byste neměli takové výrobky po datu spotřeby jíst.

Jogurt

Týden prošlý jogurt, který se krčí zapomenutý v lednici? Pokud na něm po otevření nenajdete plíseň, nebude mít nezvyklou barvu nebo příliš štiplavou či nahořklou chuť, měl by být v pořádku. Pokud však svým pozorovacím či chuťovým schopnostem příliš nevěříte, raději konzumaci neriskujte. Nicméně kvalitní jogurt by měl vydržet i pár dní po datu spotřeby, tedy pokud byl správně skladován a nebyl načatý.

Uzeniny

Šunky, salámy, párky a spol. patří k potravinám, které byste rozhodně po datu spotřeby konzumovat neměli. A to ani tehdy, kdy se vám na pohled zdá výrobek v pořádku. S masem a bakteriemi, které se v něm mohou po „záruční době“ množit, se nevyplatí zahrávat. Mimochodem, i tady platí doba trvanlivosti na obale pro nenačaté výrobky. Po načnutí byste totiž měli šunku a spol. zkonzumovat do druhého dne.

Syrové maso

Datum spotřeby je u syrového masa závazné a rozhodně byste ho neměli připravovat a konzumovat poté, co výrobek projde. A týká se to všech druhů mas – od drůbežího přes hovězí až po rybí. Pokud víte, že zakoupený balíček s masem nestihnete zpracovat, raději ho několik dní před vypršením doby spotřeby uložte do mrazáku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat