Do lednice vstup zakázán. Tyhle potraviny do ní nepatří

Člověk přijde domů, tašky s nákupem složí před lednicí a pak do ní bezmyšlenkovitě naskládá vše, co mu přijde pod ruku. Včetně potravin, kterým však pobyt v lednici spíše ublíží, než prospěje. Které bychom do ní dávat neměli?

Banány

Ačkoli spoustě ovoce chlad neublíží, banány jsou na nízké teploty velmi náchylné. Nejenže jim zhnědne slupka, ale rychle ztratí i svou charakteristickou texturu a také chuť. Uchovávejte je tedy při pokojové teplotě. Teprve když začnou přirozeně hnědnout, může jim pobyt v chladničce o pár dní prodloužit životnost.

Rajčata

Podobně jako pro banány to platí i pro rajčata. Pokud je uložíte do lednice, když ještě nejsou zcela zralá (což mimo sezonu nejsou v obchodech nikdy), pak jim pobyt v lednici jen ublíží. Teprve když jsou skutečně zralá a hrozí, že by se zkazila, než je stihnete spotřebovat, můžete je na pár dní uložit do chladu. Nicméně i rajčata v sezóně, kdy je přinesete čerstvá a zralá například z trhu, vám několik dnů vydrží při pokojové teplotě.

Cibule a česnek

Vinou chladu cibule i česnek v lednici poměrně brzy vysychají, takže se zkracuje jejich životnost. Pokud navíc v lednici uzavřete například v plastovém sáčku, hrozí, že začnou rychle plesnivět. A tak je raději skladujte na suchém, i když chladnějším, místě (máte-li například špíž, v níž je o něco nižší teplota než v kuchyni, máte vyhráno).

Kávová zrna

Kdo ví, kde se vzal mýtus, že koupíte-li si zrnkovou kávu, měli byste ji uložit do lednice. Jednak je to zcela zbytečné, protože káva se jen tak nezkazí, jednak má káva tu „skvělou“ vlastnost, že dokáže pohltit nejrůznější pachy. A tak se může stát, že vás šálek oblíbeného nápoje bude mít nevysvětlitelnou chuť toho zralého uleželého sýra apod.

Olej

Spousta lidí jej uchovává v lednici ve snaze prodloužit mu životnost. Jenže to je chyba – olej má být uložen na tmavém a suchém místě, nikoli v chladu. Třeba takový olivový olej může v lednici tuhnout, takže pak vypadá, jako by v něm plavaly nevzhledné sraženiny. Lahev s olejem spíše ukliďte do spíže nebo kuchyňské skříňky.

Med

Nejenže med v lednici ztratí svou hedvábnou konzistenci, ale přijdete také o jeho charakteristickou chuť. A tak jej uložte na suchém a tmavém místě, kde nebude ani příliš teplo (například vedle sporáku mu to svědčit také dvakrát nebude), ani příliš chladno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat