Chyby v kuchyni, které vám sabotují gurmánské zážitky

Ve snaze usnadnit si každodenní vaření si spousta z nás pomáhá nejrůznějšími „zlepšováky“ a zkratkami, které ale ve výsledku mohou přinést víc škody než užitku. Které chyby bychom měli konečně přestat dělat?

Pečení od oka

Samozřejmě, že koláč po babičce pečeme už zpaměti a s nějakým tím gramem mouky navíc nebo míň si neděláme zrovna vrásky, ale pokud zkoušíme nový recept, měl by pro nás být svatý. Pečení je trochu jako věda, a tak říká-li předpis, že do těsta patří tři vejce a 150 ml mléka, nevyplatí se rozbít vejce dvě a mléko lít jen tak od oka.

Rychle do pánve

Nejrůznější zeleninové či masové směsi z pánve jsou rychlou volbou pro rodinnou večeři po náročném dni. Ovšem měli bychom pamatovat, že ingredience se vždy házejí do pánve (s olejem) až poté, co je skutečně rozpálená. Jinak hrozí, že suroviny nasají tuk a budou zbytečně mastné, případně že se pořádně neopečou. Těch pár minut, kdy čekáte, až se pánev rozpálí, vás opravdu nezdrží…

Nával v hrnci

Poměrně běžnou chybou je, že se nám nechce vytahovat ze skříňky velké pánve nebo hrnce, a tak se jídlo krčí při vaření v malém hrnci a hrozí, že výsledný pokrm nebude tak dobrý. Typickým příkladem jsou těstoviny, jež vaříme v mnohem menším objemu vody, než doporučuje výrobce (ví, co dělá, těstoviny musejí mít dost prostoru, aby se mohly v hrnci pohybovat), případně již zmíněné masové směsi, které se nemohou pořádně opéct, protože na ně vytáhneme malou pánev.

Málo/příliš soli

Jako by se lidé dělili na dvě skupiny. V jedné jsou ti, kteří solí až moc, a v té druhé pak ti, kteří snad sůl nikdy neviděli (minimálně jejich jídlo tak chutná). Obecně v potravě přijímáme až příliš soli (z hlediska zdraví překračujeme doporučenou denní dávku několikanásobně), nicméně nedosolené maso (především rybí) nebo těstoviny nejsou ničím, z čeho by byli strávníci nadšeni (a u přesolených to platí také).

Tupé nože

Jak často brousíte nože? Pravděpodobně ne tak často, jak byste měli. Přitom práce s tupým nožem je nejen pomalejší a dokáže pořádně zkazit náladu (pižlat maso nebo cibuli tupým nožem je dost frustrující), ale také není bezpečná. Pravděpodobnost, že se s takovým nožem pořežete, je totiž mnohem vyšší (tupý nůž snadno sjede).

Chaos v lednici

Samotné jídlo může ovlivnit i to, jak skladujete suroviny k němu potřebné. Některé potraviny vůbec nepatří do lednice, ačkoli je tam neustále dáváme (platí to především o zelenině a ovoci). Navíc i uspořádání samotných poliček v lednici může o kvalitě potravin rozhodnout. Pokud dáte maso na teplejší přihrádku, rychleji se zkazí, naopak zelenina strčená do poličky s nejnižšími teplotami může vypadat (a chutnat) jako namrzlá. Vyplatí se znát, kam co patří!

Špinavé mytí

Také při servírování pokrmů se dá mnohé pokazit. Především pokud jej nandáváte na nepříliš čisté talíře. Možná nevhodně dáváte nádobí do myčky (případně jste ji už dlouho nečistili), možná myjete špinavou houbičkou. Obojí dokáže požitek z večeře dost pokazit… Nemluvě o pokaženém žaludku kvůli kontaminovanému talíři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat