Nezapomínejte při jarním úklidu na koberce. Vyžadují správnou péči

25.03.2018 | Bydlení a design

Ačkoli jaro patří bezesporu k nejoblíbenějším ročním obdobím a většina z nás jej už od Vánoc nedočkavě vyhlíží, je spojeno také s méně příjemnou činností - jarním úklidem. Také se na něj letos zase chystáte? Pak byste neměli zapomínat ani na podlahové textilie. Jak o ně pečovat?

Teplá a měkká textilní krbová předložka se již neodmyslitelně stala součástí téměř každé scenérie romantických filmů, podle které se nechala k nákupu nejen kusového koberce inspirovat nejedna domácnost. S koberci se však setkáváme i v běžných situacích, najdeme je v dětských pokojích nebo obývácích, kde jejich prostřednictvím esteticky doplňujeme celkový vzhled místnosti a navozujeme hřejivý a útulný pocit. Věděli jste však, že je nutné koberce pravidelně čistit a udržovat?

Koberec ano, nebo ne?

Koberec je díky svým izolačním a protihlukovým vlastnostem stále hojně využívanou podlahovou krytinou, přestože se o jeho využití šíří řada nepravd spojená s nedostatečnými informacemi.

„Poměrně rozšířenou fámou, která mnohdy neoprávněně ubírá koberci na prestiži, jsou jeho údajně nevhodné vlastnosti ve vztahu k údržbě a lidskému zdraví. Koberec je tak považován za krytinu, ve které se drží velké množství prachu, které zhoršuje životní podmínky a zejména pro osoby s alergiemi se vůbec nedoporučuje. Je však pravda, že koberec je naopak vhodnější pokrývkou než hladké povrchy, kde dochází k mnohem častějšímu víření prachu, které může vést k dýchacím obtížím nejen u osob s alergií,“ upozorňuje Renata Stuchlíková, odbornice na bytové textilie. „Aby však nedocházelo k usazování prachu hluboko mezi kobercovými vlákny, je základem pro zdravé bydlení v interiéru s kobercovou pokládkou pravidelná a správná údržba,“ dodává Stuchlíková.

Zaveďte čisticí zónu!

Obecně platí, že pokud má koberec sloužit po dlouhá léta a zachovat si svou barevnou stálost, je důležité omezit vnos nečistot na minimum. V komerčních objektech jsou čisticí zóny instalovány v každém vstupu do budovy a jinak by tomu nemělo být ani v soukromých domácnostech.

Čisticí zóna by se měla skládat ze tří částí – té venkovní, kdy nám dokonale poslouží rohožka umístěná před vstupními dveřmi, dále vnitřní, kterou představuje předsíň s omyvatelnou podlahou, a třetí dosoušecí, jenž pro své osobní potřeby můžeme chápat jako botník, kam znečistěnou obuv umístíme. Díky této zóně minimalizujeme přenos nečistot na koberec, ovšem i zde musíme počítat s pravidelným úklidem a údržbou.

Žádná věda

Pravidelná údržba představuje nejvhodnější prevenci pro zachování původního vzhledu koberce. Zároveň je důležitým krokem pro zbavování se nahromaděného prachu a tím předcházení případných zdravotních komplikací. Jak na skvrny?

„Mnoho lidí často přichází s otázkou, jak odstranit konkrétní skvrnu, například od jídla či domácích mazlíčků. Vždy se jim snažím vysvětlit, že každý materiál reaguje jinak, a tudíž neexistuje jeden univerzální přípravek či postup, jehož prostřednictvím by se dala skvrnu odstranit. Vždy je však důležité s čištěním neotálet a zneškodnit skvrnu co nejdříve po jejím vzniku,“ popisuje Stuchlíková.

Výběr čisticího přípravku tak neponechávejte náhodě a pořiďte si ho nejlépe společně s nákupem daného koberce. Budete tak mít jistotu, že kupujete přípravek na míru vašemu typu koberce a předejdete tak jeho případnému znehodnocení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat