Jak často bychom měli měnit lůžkoviny, prát ručníky nebo vysávat

18.04.2018 | Bydlení a design

Většina z nás doma pravidelně uklízí. Denně umýváme nádobí nebo pereme prádlo. Víte ale, jak často bychom měli prát ručníky nebo čistit toaletu? I přesto, že máte dojem, že je vaše domácnost bez poskvrnky, divili byste se, kolik bakterií si můžete doma rozmnožit, když nebudete dbát na správný interval úklidu.

Výměna lůžkovin

Ideální čas na výměnu povlečení je po sedmi dnech, nejpozději po dvou týdnech. Důvodem jsou především odumřelé kožní buňky, které se zachytávají do vláken textilu a podporují tvorbu roztočů, kteří se jimi živí. To je prostředí nevhodné především pro alergiky. Pokud jste nemocní a potíte se, měli byste si postel převléci každé dva až tři dny. Zapomínat bychom ale neměli ani na samotné peřiny a polštáře. Ty byste měli nechat vyčistit zhruba dvakrát až třikrát ročně.

Praní ručníků

Jak dlouho používáte jeden a ten samý ručník? Týden nebo dva? Máte pocit, že když se do osušky utíráte po koupeli, je vaše tělo čisté, a tak se ručník nemá kde zašpinit, ale to je omyl. Po koupeli je vaše kůže rozmočená a kožní buňky se tak snáze setřou právě do ručníku. Odumřelá kůže a vlhkost je přímo semeništěm bakterií. Ručníky byste tak měli prát při teplotě minimálně 60° každý třetí den.

Vysávání

Pokud nevlastníte domácí mazlíčky, postačí vám vysát koberce jednou za týden. Zhruba jednou za čtyři měsíce je vhodné nechat koberce „vyprat“ pomocí parního přístroje. S jeho pomocí se zbavíte roztočů a bakterií, které v koberci žijí.

Umývání sociálního zařízení

Tady to není žádná věda. Úklidu toalety, vany, sprchy nebo umyvadel bychom se měli věnovat každý den. Po každém koupání bychom po sobě měli vanu omýt a opláchnout. Výlevky u umyvadel a van jsou při každém použití doslova obalovány špínou a fekálními bakteriemi, které v kombinaci s vlasy, které napadají do odtoku, utvoří spolehlivý toxický špunt. V koupelně byste tedy měli dbát na úklid každý den.

Houbička na nádobí a linka

Houbičky na nádobí v sobě ukrývají miliardy bacilů a to včetně salmonely. Ideální je používat novou každé tři až čtyři dny. Kuchyňskou linku byste nikdy neměli vynechávat z denního úklidu ze stejného důvodu. Bakterie se na ní množí obrovskou rychlostí. Nikdy byste ale neměli používat na úklid linky a mytí nádobí stejnou houbičku, potom jenom přenášíte na své „čisté“ nádobí ještě více bacilů. U utěrek taktéž platí pravidlo praní minimálně na 60° v intervalu tří dnů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat