Myčka versus dřez. Co raději umýt v ruce

Myčka na nádobí je úžasný vynález, který šetří nejen naše ruce nebo drahocenný čas, ale také vodu. Ovšem neznamená to, že je vhodné nechat v ní umýt vše, co v kuchyni používáte.

Které věci z vaší výbavy se vyplatí mýt pěkně postaru, tedy ve dřezu a rukama?

Nože

Není nic horšího, než snažit se o kulinářské umění s tupým nožem. Bohužel přesně to se brzy stane, pokud budete dávat nože do myčky. Navíc máte-li nůž s dřevěnou střenkou, ani té se pobytem v myčce nezavděčíte. Zkrátka pokud chcete, aby vám nože sloužily co nejdéle (ostatně zvláště ty kvalitní jsou poměrně drahé), čistěte je pěkně postaru a nenechávejte je dlouho mokré.

Dřevěné příbory, prkénka či misky

Už jsme to nakousli u nožů – dřevo a myčka si zkrátka netykají. Takové mytí jen přispívá k jejich opotřebovanosti a vysychání či praskání. Mimochodem, v prasklinách, které se například vytvoří vinou agresivního mycího cyklu v prkénku, se moc líbí nejrůznějším bakteriím z jídla…

Železné nádobí

Také máte po babičce „železňák“, na který prostě nedáte dopustit? Není divu – nejenže se v něm skvěle vaří, ale takový hrnec dokáže přežít celé generace. Tedy pokud ho nezačnete mýt v myčce. Tím totiž jen přispějete k jeho rezavění. Mimochodem, stejné je to i s měděným nádobím. Ani tomu pobyt v myčce neprospěje.

Křišťálové skleničky

Pro slavnostní příležitosti máte doma schované křišťálové nádobí? Pak pamatujte, že mnohem větší nebezpeční než nešikovné ruce pro něj představuje právě myčka. Křišťál je totiž velmi náchylný k poškození a z myčky jej můžete vyndat celý matný. Bohužel takto „zamlžené“ sklenice už nevyleštíte.

Sklenice s etiketou

Schraňujete každou sklenici od nakladaček nebo kupovaného džemu, abyste do ní v sezoně mohli zavařit vlastní kulinářská díla? Nic proti tomu, nicméně než dáte takovou sklenici do myčky, pečlivě z ní odstraňte etiketu. Důvod je prostý – pokud se papír oddělí od skla v myčce, hrozí, že ucpe odpad. A to není nic příjemného.

Pánve s nepřilnavým povrchem

Speciální povrchová vrstva, která zajistí, že se na pánev nic nepřichytne, bývá poměrně náhlá. A pobyt v myčce by ji mohl nenávratně poškodit. I proto se vyplatí mýt takové nádobí raději v ruce (ostatně ani tehdy se nedoporučuje hrubá houbička). Výjimkou jsou samozřejmě pánve, u kterých přímo výrobce garantuje, že jsou do myčky vhodné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat