Vedra venku i doma. Jak v bytě udržet příjemný chládek

Máte pocit, že se váš byt pokaždé, když se objeví na jaře a v létě slunce, promění v takovou soukromou výheň? Někteří lidé situaci řeší klimatizací, jiní se snaží horko porazit jinak. Co můžete udělat, aby byla domácnost obyvatelná i v letních vedrech?

Budiž tma

Pokud vám do bytu přes den svítí sluníčko, takže se z práce vracíte do pořádně vyhřáté domácnosti, zamezte vstup paprskům. Prostě zatáhněte před odchodem z domu, co můžete – žaluzie, záclony, závěsy… Především posledně jmenovaná součást oken je v létě klíčová, protože odstíní většinu tepla. Investujte proto do závěsů z kvalitní, ideálně světlé látky.

Na směru záleží

Vybavili jste byt stropním větrákem? I ten může být v horku skvělým pomocníkem, ovšem musí se točit tím správným směrem. Ano, čtete dobře. Aby se díky němu dostal chladnější vzduch k vám dolů, nastavte větrák tak, že se bude „vrtule“ točit proti směru hodinových ručiček (v zimě směr prohoďte, aby se dolů dostával vzduch teplejší).

Improvizovaný chladič

A když už jsme u větráků – pokud disponujete jen nějakým malým, zkuste před něj postavit misku s ledem. Vzduch, který bude větrák foukat, ledové kostky příjemně zchladí. Jen dejte pozor, aby větrák nikdy nemířil přímo na vás (ať už s ledem nebo bez něj), jen byste si tím koledovali o bolavý krk či zatuhlé svaly.

Od západu do svítání

Spousta lidí se snaží v horkých dnech co nejvíce větrat, jenže tím do bytu jen pustí rozpálený vzduch. Abyste zajistili členům domácnosti co nejvíce kyslíku, ale ne vedra, větrejte po západu slunce, případně než na okno začnou dopadat první paprsky. Pak okna pečlivě uzavřete, zatáhněte závěsy a užívejte stínu a chládku.

Co bude k večeři

Vařením logicky zvyšujete teplotu uvnitř místnosti. A tak v těch nejteplejších dnech raději spoléhejte na studenou kuchyni, případně vařte až po západu slunce, kdy už můžete otevřít okna a větrat. Případně se snažte nepoužívat troubu, která vyzařuje teplo ještě dlouho poté, co ji vypnete (na rozdíl například od sporáku nebo mikrovlnné trouby).

Pryč ze zásuvky

Mimochodem, napadlo by vás, že elektronické přístroje vyzařují teplo, i když je nepoužíváte? Ani počítač či televize apod. nejsou výjimkou. A tak je prostě vypojte ze zásuvky, kdykoli je nepotřebujete. I tím můžete teplotu v bytě o nějaký ten stupínek snížit. Ostatně pokud používáte žárovky, jež vyzařují kromě světla teplo, také situaci nepomáháte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat