Lednice je půl zdraví. Jak ji ale správně vyčistit

20.07.2018 | Bydlení a design

Zavzpomínejte, kdy jste naposledy vyčistili svoji lednici? Dříve, kdy bylo lednici a mrazničku nutné pravidelně zbavit vrstev ledu, bylo mytí lednice součástí celého procesu. V dnešní době, kdy má mnoho z těchto spotřebičů schopnost postarat se o sebe sama, už tomu tolik času nevěnujeme. Pravidelná péče a čistění lednice je pro naše zdraví však velmi důležitá a měli bychom ho opakovat pravidelně každý měsíc.

Vypnutím vše začíná

V první řadě lednici vypněte. Lednice bude nějaký čas otevřená, a pokud by chladila, vyplýtvalo by se velké množství elektrické energie.

Všechno ven

Vyndejte z lednice veškeré potraviny, a takové, u kterých není žádoucí, aby se u čistění ohřály nebo roztály, zabalte do novin, které udrží potraviny déle chladné, nebo je vložte do nádoby s ledem. Vyndáním veškerého jídla si celý proces čištění usnadníte a zároveň vytřídíte „poklady“, které se nacházejí hluboko v útrobách lednice.

Drhněte a myjte

Následuje pořádné vydrhnutí polic, šuplíků a celého vnitřku chladničky. Na samotné čistění můžete použít prostředek na nádobí, ale k dostání je i mnoho desinfekčních přípravků, které po sobě nezanechávají nežádoucí pachy a lednici dokonale vyčistí. Nezapomínejte ani na odvodňovací kanálek v zadní části lednice, který bývá plný hnijících zbytků a často se v něm tvoří plísně. Totéž platí o záhybech držáků na police.

Led musí pryč

Případnou námrazu v mrazáku oškrábejte a zbytky ledu na chladící spirále rozpustíte jednoduše tím, že na dno mrazničky postavíte hrnec s teplou vodou.

Do sucha

Po vyčištění je důležité vše dokonale vysušit, aby se v chladničce a mrazničce netvořila námraza.

Zpátky do čistého

Po celé čistící akci naskládejte potraviny zpět do lednice. Uložení potravin má ale svá pravidla, která jsou mnohdy uvedena i v manuálech výrobců spotřebičů. Jde o to, že i když chladný vzduch v lednici cirkuluje, nejchladnější místo je vždy v nejspodnější polici, kde by se mělo skladovat maso a ryby, nad ní uzeniny a zelenina, o patro výše sýry a mléčné výrobky a úplně nahoru pak patří hotové polévky, omáčky atd. Mrazák by nikdy neměl být nacpaný k prasknutí, ale potraviny v něm rozložte tak, aby okolo nich mohl proudit vzduch a zajistili jste tak rovnoměrné zmrazení veškerého jídla a navíc předešli tvorbě nežádoucí námrazy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat