Máte doma kotě. Tyhle kroky mu zajistí ten nejlepší start do života

06.08.2018 | Bydlení a design

Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste čerstvým majitelem koťátka? Jistě oceníte praktické rady, které vám pomohou se na příchod nového zvířecího člena dobře připravit, či pravidla v oblasti výživy.

Kotě se zpravidla pořizuje od 13. týdne jeho života, to je doba, kdy přechází od kojení k pevné stravě. Pokud kotě oddělíte od matky dříve, hrozí při přechodu na jinou stravu, než je mateřské mléko, závažné žaludeční potíže.

Kočičí bráchové

Pořizujete-li si kotě do osmi měsíců věku, je dobré zvážit, zda si nevzít rovnou dvě. Pes se dokáže dobře zabavit se svým pánem např. aportem. Kočky ale mají trochu jiný svět a při hře si nejlépe rozumí s další kočkou.

Ideální je pořizovat rovnou sourozence. Protože koťata se tak spolu zabaví, a vy tak zmírníte případné poškození bytu, které kočky z „nudy“ často mohou způsobit.

Jak na krmení

Ze začátku je důležité kotě krmit až 6krát denně. Má malý žaludek, takže aby do sebe dostalo optimální dávku všech živin, musíme mu podávat stravu několikrát za den. Vhodné jsou kapsičky s vysokým obsahem masa nebo speciální mléko pro kočky. Později přidáváme granulovanou stravu.

„Dobré je granule změkčit trochou vody, popřípadě masovým vývarem, dostaneme tak do kočky více tekutin. Rozhodně se vyvarujte krmení klasickým mlékem. To obsahuje laktózu, která je pro kočky špatně stravitelná. Od šesti měsíců stačí krmit pouze třikrát denně. Dospělou kočku pak dvakrát denně. Dodržujte pevný režim a krmte vždy ve stejnou dobu. Kočky jsou rituální zvířata a nepravidelnost nemají rády,“ dodává odborník Martin Pučálka.

Důležité je také naučit koťata dodržovat pitný režim. Misky s vodou na začátku nechávejte v bytě na více místech. Dávejte je jinam než misky s jídlem, kočky nerady pijí hned vedle místa, kde jedí. Praktická je speciální fontánka na vodu

I koťata potřebují vitaminy

Koťata rostou až 10krát rychleji než děti, je tedy důležité v prvních měsících věnovat výživě a složení stravy maximumální pozornost. Strava musí být bohatá na vitaminy a minerály.

Nezbytný je vitamin A, taurin a polynenasycené mastné kyseliny. Krmivo by mělo mít vysoký obsah živočišných bílkovin a málo uhlohydrátů. Rozhodně nejsou vhodné produkty s obsahem jater, které jsou pro kočky moc energeticky vydatné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat