Výběr kuchyňského dřezu nepodceňujte. Poradíme vám, jak se nespálit

28.08.2018 | Bydlení a design

Při plánování nové kuchyně je potřeba myslet také na to, do kterých míst usadíte váš nový dřez, z jakého bude materiálu a jakou bude mít barvu. Mnohdy doladění celé kuchyně k dokonalosti ztroskotá právě na výběru zdánlivé maličkosti v podobě nového dřezu. Přinášíme pár tipů, na co je třeba při výběru dbát.

Vše má své místo

V první řadě si musíte rozmyslet, jak bude vypadat rozmístění celé kuchyně. Dřez by totiž nikdy neměl být usazen na kraji kuchyňské linky. Jednak proto, že z jedné strany nebudete mít žádnou odkládací plochu a stříkající voda by mohla linku zboku poškodit. Správné rozmístění je  – pracovní plocha, varná deska, pracovní plocha, dřez, odkládací plocha.

Materiál

Co se týče materiálů, ze kterých se dřezy vyrábí, na výběr máte nejčastěji z nerezu, granitu nebo keramiky. Každý materiál má svá pro i proti.
Granitový dřez se vyrábí spojením drcené žuly a pryskyřice s barvivy. Výhodou je cenová dostupnost, výběr z mnoha barev, vysoká odolnost a snadná údržba. Pozor však dávejte na akrylátové napodobeniny s granitovým nástřikem. Ty často podléhají rychlé zkáze vlivem barviv z potravin nebo kontaktu s ostrými předměty.

Nerezový dřez je stále nejčastější volbou výběru, zejména pro jeho nízkou cenu, dlouhou životnost, dobře zvládají vysoké teploty, odolávají korozi, nepraskají. Nevýhoda je, že se poměrně snadno poškrábe a je třeba jej leštit od zaschlých kapek vody.

Keramický dřez je velice elegantní i když poměrně drahá záležitost. Keramické dřezy jsou velmi kvalitní a odolné. Nemají žádné spáry a nejsou pórovité, tudíž jsou velmi hygienické.

Velikost

Mnoho lidí napadne, že nepotřebuje velký dřez, jelikož mají v domácnosti myčku. Pravdou ale je, že dřez budete využívat zejména pro takové nádobí, které se do myčky dávat nesmí nebo je příliš objemné. Proto by dřez nikdy neměl být malý. Ideální rozměr je takový, aby se do něj pohodlně vešel například pekáč. Minimální hloubka by neměla být menší než 19 cm.

Baterie

Nejideálnější je, pokud je baterie zasazena přímo do konstrukce dřezu nebo do zdi. V případě, že budete baterii montovat do otvoru v pracovní desce, dbejte na dokonalé utěsnění. Voda často zatéká pod stojánek baterie a znehodnocuje tím pracovní desku, která po čase vlivem stálé vlhkosti bobtná a zejména deska z masivu začne hnít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat