Jak vybrat kvalitní ručníky a jak o ně pečovat, aby vydržely celé roky

15.09.2018 | Bydlení a design

Mnohdy se necháme zlákat akcemi, ve kterých seženeme krásně vypadající ručníky za pár korun. Pak se ale nestačíme divit, že nesají, pouštějí barvu a po vyprání jsou jako kus hadru. Na co si dát pozor při výběru kvalitních osušek a ručníků a jak se o ně správně starat?

Zásadní jsou vlastnosti

Při výběru ručníků a osušek se zaměřte zejména na materiál, gramáž a také délku vlákna. Kvalitní ručníky začínají na gramáži 450 gramů na metr čtvereční. Pokud je uvedená gramáž nižší, ani je nekupujte. Co se týče samotného materiálu, vybírat můžete z bavlny, bambusového vlákna nebo mikrovlákna. Důležité je také to, jak dlouhé jsou smyčky vláken. Čím delší smyčky jsou, tím lépe ručník saje.

Ideální kombinací je směs bavlny a bambusu. Ručník vyrobený z těchto druhů tkaniny si zachovává při správné péči perfektní vzhled po dlouhou dobu a dobře saje. Bambus zase zajistí, že ručníky nebudou nepříjemně zapáchat, což je výhoda zejména pro majitele malých, špatně větraných koupelen, ve kterých ručníky déle schnou.

Správná péče

Často si lidé stěžují, že jsou jejich ručníky po vyprání tvrdé a dřou. Bohužel je na vině většinou sám majitel. Když ručník koupíte, měli byste ho alespoň dvakrát po sobě vyprat, aniž byste se do něj utřeli. Vlákna se zatáhnou a teprve poté je připraven k používání. Při samotném praní buďte také opatrní. Ve většině rodin používají do praní aviváž, ale ta se na praní ručníků vůbec nehodí, jelikož má tendenci vlákna slepovat. Ručníky pak už nejsou měkké.

Co se týče jejich sušení, není nad domácí sušičku, která je krásně načechrá, zbaví žmolků a ručníky budou déle jako nové. Nikdy byste však neměli ručníky sušit na topení. Topení tkaninu navždy poláme a poničí.

I přesto, že se můžete na štítcích ručníků dočíst, že je možné ručníky žehlit, nedělejte to. Vysoká teplota vlákna vysušuje, ručník pak slehne a bude jako struhadlo. Abyste zachovali měkkost a hebkost ručníku, je třeba mít smyčky tkaniny stále načechrané. Žehličkou uděláte pravý opak.
Aby byly ručníky ještě měkčí, přidejte místo aviváže do praní ocet. Ten zajistí stálobarevnost tkaniny a postará se o to, aby ručníky byly úžasně měkké.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat