Víte, na kolik stupňů vytápět obývák nebo ložnici?

28.09.2018 | Bydlení a design

Budíte se ráno se škrábáním v krku nebo s ucpaným nosem? Často vás vzduch doma nutí ke kýchání a ve vzduchu je cítit vlhkost? Na vině může být špatné nastavení vytápění v jednotlivých místnostech. Lidé často své byty přetápějí a ve všech pokojích udržují stejnou teplotu. To je ale chyba!

Obývák

Obývací pokoj je bezpochyby místem, kde se zdržujeme nejčastěji. Měla by v něm proto být příjemná teplota. Mnohdy však lidé zbytečně své byty přetápějí a vystavují se riziku vysušení sliznic, rozvíření usazeného prachu a následných chorob. V obýváku je ideální teplota mezi 20–22 stupni.

Dětský pokoj

Dětský pokoj, v případě, že si v něm děti hrají a tráví v něm většinu dne, vytápíme podobně, jako obývák. Děti často sedí na podlaze, a proto je do takových místností vhodné zvolit podlahové vytápěn. Nicméně, ani pokud ho nemáte, je teplota okolo 20 stupňů zcela dostačující a příjemná. Pokud však děti v pokoji pouze spí, je vhodné v něm udržovat teplotu mezi 17–21 stupni.

Koupelna

V koupelně by rozhodně nemělo být chladno, proto bývá často nejteplejší místností v domě. Abychom se vyvarovali nachlazení po koupeli, je vhodné koupelnu vytápět na 22–24 stupňů.

Ložnice

Ložnici byste nikdy neměli zbytečně přetápět. Jednak není zdravé dýchat přehřátý vzduch a také jste většinou v pyžamu a pod peřinou. Není tedy nutné tyto prostory zbytečně přehřívat. V chladnějších místnostech je také spánek kvalitnější a ráno vás nebolí hlava. Místnosti, které jsou určené pro přenocování, vytápějte na 17–19 stupňů.

Větrejte

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které nám zaručí zdravé domácí klima e větrání. Za jakéhokoli počasí a v jakémkoli ročním období byste měli větrat alespoň dvakrát denně, po dobu pěti minut. I když venku řádí mrazy, je vhodné šokově vyvětrat celý byt. Otevřete okna dokořán, počkejte několik minut, až se vzduch vymění a poté okna zavřete. Vyhřátý byt se nestihne příliš ochladit, ale zajistíte si čerstvý vzduch.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat