Psi skutečně poznají, kdy je jejich majitel zoufalý, a chtějí mu pomoci

Dokážou psi poznat, když je jejich majitel zoufalý a bezradný? Podle nového výzkumu psi na rozrušení svého lidského partnera reagují s empatií sobě vlastní a chtějí mu v těžké situaci pomáhat!

Možná se vám někdy zdá, že pejsci rozumějí lidské řeči, emocím i trápení. Tohle zdání ale není jen váš osobní pocit! Pejsci chtějí svým majitelům pomoci, a důkaz v tomto případě poskytuje studie publikovaná v časopise Learning & Behavior, jejíž výsledky jednoznačně odhalují starostlivé chování a vstřícnost pejsků, kteří vycítí, že s jejich páníčky něco není v pořádku.

Partneři do nepohody

„Je opravdu skvělé vědět, že psi jsou tak citliví na lidské emocionální stavy,“ vysvětlila pro CNN Emily Sanford, absolventka studií psychologie a vědy o mozku z Univerzity Johnse Hopkinse a zároveň spoluautorka studie. „Teď již všechny ty anekdoty o psech, které zachraňují životy lidí, dávají smysl. Jsou totiž založené na pravdě, což tato studie, jejímž cílem bylo pochopit fungování těchto vztahů, jednoznačně dokládá,“ uvádí odbornice. A jak vlastně výzkum probíhal?

Ťapko, jsem v nesnázích!

Vědci zkoumali chování 34 psů různých plemen a věku. Každý pes byl se svým majitelem umístěn do místnosti se separační přepážkou z plexiskla. Psi tedy mohli vidět a slyšet své pány a reagovat tak na jejich chování. Jedna ze skupin byla vyzvána, aby se tvářila, že potřebuje pomoc. (Majitelé těchto mazlíčků začali vydávat plačící zvuky a různě naříkali.) Další skupina měla za úkol žádat o pomoc normálním tónem hlasu.

Díky tomuto experimentu se ukázalo, že pejskové na vzlykání a naříkání reagují čtyřikrát rychleji, než je tomu u vyřčených proseb. Bohužel výzkumníci nemohli dospět k závěru, proč psi jednají tak rychle, pokud se jedná o vzlykání páníčků, neboť komunikace mezi člověkem a psem je zřejmě omezená.

Plnohodnotný člen rodiny, který má city

„Zatím nemůžeme říct, čím konkrétně jsou pejskové motivováni, nebo jestli přihlížejí i k dalším faktorům,“ vysvětluje Julia Meyers-Manor, hlavní autorka studie a asistentka psychologie na Riponově vysoké škole ve Wisconsinu s tím, že v rámci studie se také měřila hladina stresu u obou skupin psů.

Ukázalo se tak, že chlupáči, jež si umějí otevřít dveře, vykazují stresu o mnoho méně. Vědci se domnívají, že to může být proto, že psi, kteří jsou schopni poskytnout pomoc, zároveň potlačují vlastní pocity osobního utrpení. „To nás přimělo k názoru, že pejskové skutečně projevují empatické reakce,“ říká výše zmíněná Emily Sanford.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat