Pořídíme si pejska. Jenže jaký bude pro vás nejlepší?

03.10.2018 | Bydlení a design

Toužíte po tom si pořídit čtyřnohého mazlíčka a nevíte, jaké plemeno si zvolit? Při výběru pejska je nutné zvážit více okolností. Jednak je to prostředí, ve kterém zvíře bude žít, tedy byt nebo dům se zahradou. Přihlížet musíte také ke svým zkušenostem, finančním možnostem a ostatním členům domácnosti.

Pokusíme se vám s výběrem trochu pomoci.

Malý mazlíček

Samozřejmě se mezi chovateli pejsků, kteří žijí v bytech, najdou i výjimky, ale obecně se do bytů hodí spíše menší plemena. Ideálními chlupatými kamarády jsou yorkšíři, čivavy, mopsi či maltézáci. Skvělou volbou je i kontinentální španěl, který je velmi chytrý a společenský. Je vhodným pejskem do rodiny s dětmi. Jedním z nejchytřejších malých plemen jsou i pudlové. Naučí se poslouchat na slovo a výhoda je, že nelínají. Pokud rádi sportujete, můžete si pořídit Jack Russel teriéra, ale ti bývají natolik aktivní, že si často vytvoří hřiště z vašeho bytu. Zejména, pokud nejste doma.

Hlídač

Pokud máte velkou zahradu, můžete se dívat po velkých plemenech. Pokud chcete především hlídače, volba nejspíše padne na ovčáka, rotvajlera, „bojové“ plemeno, dogu či boxera. Nemusíte se bát, že by nebyli kontaktní. Naopak, velká plemena jsou obecně inteligentnější, než ta malá a i přesto, že za plotem působí hrůzostrašně, jsou to oddaní a milující členové rodiny.

Chlupatí kamarádi na zahrádku

Pokud chcete chytrého pomocníka, kterého naučíte lecjakým kouskům, od kotrmelců, až po donášku ovladače, a který bude milovat celou vaši rodinu, zejména pak vaše děti, pořiďte si retrívra, labradora, kolii, novofundlanďana nebo bullteriera. Právě poslední ze jmenovaných je často označován za bojové plemeno. Není tomu ale tak. Byl šlechtěn jako pes společník a je to přátelské a oddané plemeno. Výhodou je, že má vysoký práh bolesti, tudíž nějaké pošťuchování od dětí ho nechává chladným.  

Myslete na děti

I přesto, že charakteristika jednotlivých plemen bývá velmi trefná, je povaha každého psa individuální. Obávaná „bojová“ plemena pak hlídají celé noci miminka v kolébkách, kdežto mírumilovní labradoři pak napadnou svého pána nebo jeho dítě. Na to je třeba při výběru psa myslet a vždy dbát na to, aby ani jeden nemohl ublížit tomu druhému.

Existují ale plemena, která jsou pro rodiny s dětmi spíše nevhodná. Patří mezi ně například čau-čau (samozřejmě opět jsou výjimky, které děti milují), který obecně nepatří mezi extra společenské rasy. Opatrní byste měli být i u plemen psů, jejichž rasy vznikly křížením s vlky. Taková plemena vyžadují skutečně kvalitní výcvik.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat