Aviváž má i své nevýhody. Chraňte sebe i své prádlo

14.10.2018 | Bydlení a design

Aviváž je úžasný pomocník a mnoho domácností si již svoje prádlo bez její krásné vůně neumí ani představit. Jsou ale i situace, kdy byste ji raději měli vynechat. Které to jsou?

Alergici

Lidé trpící vyrážkami nebo ekzémy by se měli používání aviváže zdaleka vyhnout. Přesto, že činí naše prádlo měkkým a voňavým, způsobuje často podráždění kůže. Při alergických reakcích na aviváž se objevují na těle suchá místa, zejména v oblasti kotníků, podpaží a okolo krku. U lidí trpících alergiemi, které se projevují ucpáním nosu a slzením očí, může být taktéž aviváž spouštěčem podobných reakcí.

Lupénka

U lidí s lupénkou je to podobné jako u alergiků. Měli by se vyhýbat veškerým parfemovaným prostředkům a to jak avivážím, tak agresivním pracím práškům a gelům. Ideální je použití pracího gelu určeného pro citlivou pokožku, například dětské prací prostředky. Gel má výhodu v tom, že nezanechává na oblečení zbytky, které by mohly dráždit kůži.

Miminka

Miminka mají extrémně citlivou pokožku, a proto byste se k používání aviváže měli uchylovat co nejpozději. Pokud chcete, aby bylo miminkovské oblečení měkké, používejte přípravky pro citlivou kůži a ideálně bez použití agresivní chemie nebo jednoduše nalijte do praní trochu octa. Ten se postará o to, aby oblečení vašich miminek bylo příjemně měkké, a nedráždilo kůži.

Bílé prádlo

Na bílé prádlo se použití avivážních prostředků vůbec nedoporučuje, jelikož po čase šedne nebo žloutne. Na bílé prádlo používejte speciální prostředek určený pro světlé oblečení a přidejte do každého praní lžíci jedlé sody. Soda prádlo změkčí a zachová jeho stálobarevnost.

Ručníky

Při praní ručníků se aviváži vyhněte obloukem. Aviváž slepuje dlouhá vlákna a ručníky jsou potom tvrdé a přestávají sát. Abyste zachovali jejich měkkost, perte je s menším množstvím pracího prostředku a k jejich načechrání je ideální použít sušičku. Pokud sušičku nemáte, nevadí, ale nikdy ručníky nenechte schnout na topení. Topení vlákna ručníků přesuší a ručníky slehnou.

Elastické prádlo

Na elastické prádlo, jakým jsou například sportovní oděvy, nebo spodní prádlo, taktéž nemůžeme použití aviváže doporučit. Elastická vlákna se s jejím použitím ničí a oblečení ztrácí svoji pružnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat