Výběr matrace krok za krokem. Co rozhodně neopomenout

22.12.2018 | Bydlení a design

Také jste si v obchodě libovali, jak je ta postel krásně měkoučká, že se na ní jistě bude spát jako v peřince a po týdnu, co jste na ní spali doma, se nemůžete hýbat a všechno vás bolí? Provedeme vás správným výběrem matrací, abyste předešli špatné volbě a vyhřezlým ploténkám.

Rozměr

Ač se to zdá zbytečné, neboť každý jistě ví, jak velikou má postel, divili byste se, kolik lidí není schopno se v obchodě rozpomenout, jaké její skutečné rozměry jsou. Je nutné znát nejen šířku a délku, ale u některých rámů jste limitováni i její tloušťkou. Je proto vhodné si před výběrem nové matrace změřit tu starou. Je také nutné vědět, zda máte lamelový či laťkový rošt nebo jen celistvou a pevnou desku. Ne všechny matrace jsou totiž vhodné na všechny druhy roštů.

Účel

Dále bychom se měli rozhodnout, k jakému účelu ji kupujeme. Pokud bude sloužit pouze jako přistýlka pro hosty, nemusí být příliš tlustá a oceníme, že ji lze snadno složit nebo přeložit na polovinu. Jestliže se ale na ní chystáme spát pravidelně, budeme muset zvýšit požadavky na její kvalitu a zároveň sáhnout hlouběji do kapsy.

Tvrdost

Je jedna z prvních vlastností, ke které musíte přihlédnout při nákupu nové matrace. Většinou platí, že osoby s těžší tělesnou hmotností by si měly pořídit tvrdší matraci, kdežto lehčí lidé naopak měkčí.

Záleží ale také na způsobu spánku. Ten, kdo spí na břiše či zádech, by měl volit spíše tvrdší matrace, kdežto pro spaní na boku jsou zase vhodné nějaké měkčí.

Samozřejmě je také nutné zohlednit i to, na co jste byli doposud zvyklí a co vám vyhovovalo.

Pružiny, pěna nebo latex?

Pěnové matrace jsou velmi oblíbené, zejména z důvodu nízké ceny. Pěnová matrace má výhody především v nižší hmotnosti a výběru různé tuhosti, mnohdy oboustranných matrací. Pěnové matrace jsou vzdušné a velice dobře odvádí vlhkost. Nicméně mají i své nevýhody. Matrace z Pur pěny se vyznačují nejkratší životností, která se pohybuje okolo pěti let.

Latexové matrace jsou momentálně nejluxusnější alternativou na trhu. Jejich výhoda tkví především v tom, že nepřenášejí nežádoucí pohyby. Latex v podstatě reaguje jen tam, kde se zatíží. Jsou proto maximálně vhodné do manželských postelí, aniž by se dva společně spící lidé v noci rušili svými pohyby. Další velkou předností je vynikající prodyšnost a dlouhá životnost. Nesmíme zapomenout také na hygieničnost a vlastnosti vhodné pro alergiky. Jediná nevýhoda těchto matrací je vyšší pořizovací cena. Latexové matrace lze použít pouze u lamelových nebo laťkových roštů. Nikdy ne u pevných podkladových desek.

Pružinové a taštičkové matrace jsou ve srovnání s těmi, které se vyráběly dříve, dnes již mnohem kvalitnější. Jejich největší výhodou je dlouhá životnost. Jelikož mají nejlepší cirkulaci vzduchu, jsou tak vhodné pro lidi, kterým bývá často horko nebo se potí. Co se týče ceny, bývá také velmi příznivá. Nevýhoda je, že bývají poměrně měkké a často znatelně pruží, což někomu může překážet. Také je nelze použít na polohovací rošt.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat