Dermatologicky testováno. Co toto označení vlastně znamená?

11.10.2018 | Bydlení a design

Možná už jste se také setkali při nákupu s produkty, u nichž výrobce deklaroval, že jsou dermatologicky testované. Jenže co takové označení vlastně znamená a má smysl dávat těmto výrobkům přednost před jinými?

S označením "Dermatologicky testováno" se setkáte nejčastěji u kosmetiky nebo pracích a čisticích prostředků. Proč mu věnovat pozornost?

Dlouhá cesta ke krému či šamponu

U kosmetických přípravků je situace vcelku jasná. Protože jsou určeny pro přímý kontakt s pokožkou, vlasy nebo nehty, platí pro ně také odlišná legislativa než pro již zmíněné prosředky na úklid nebo praní. Kosmetika musí být ze zákona vždy dermatologicky testována ještě dříve, než je uvedena na trh.

Vyrábí se ze složek speciální "kosmetické" kvality s kontrolovaným a minimalizovaným obsahem nečistot. Navíc všechny suroviny samy o sobě byly každá zvlášť "dermatologicky testovány". V podstatě platí, že pokud se do receptury nevloudí žádné pochybení, neměl by konečný produkt vyvolávat na pokožce žádné nepříjemné reakce. Takový předpoklad je ale nutné otestovat.

Nejprve se posoudí zdravotní bezpečnost receptury, a pokud je v pořádku, putuje kosmetický výrobek na specializované klinické pracoviště. Po dalších posouzeních se již k testům přidají dobrovolníci, kteří se zapojí do testování doslova na vlastní kůži.

Jak je to s pracím práškem?

Čisticí prostředky nejsou narozdíl od kosmetických výrobků určeny pro kontakt s pokožkou, a proto se vyrábějí ze surovin technické kvality. Ostatně se předpokládá, že člověk bude při práci s nimi mít například ochranné rukavice apod. Bezpečnost pro spotřebitele se z tohoto důvodu nepodmiňuje testováním, ale stanoví se výpočtem podle pravidel v zákonech.

Někteří výrobci nicméně pro výrobu používají co nejvíce surovin kosmetické kvality a vyvíjejí dermálně bezpečné produkty, které pokožce neublíží při náhodném potřísnění během používání. Současně s tím řeší i otázku bezpečnosti nepatrných zbytků pracích prostředků, které se nemusí podařit stoprocentně vymýt z praných tkanin a čištěných ploch a které poté mohou přicházet do styku s pokožkou.

I takový produkt je pak možné otestovat na kůži dobrovolníků, a pokud se ukáže, že je opravdu bezpečný, může být na obale označen tvrzením "Dermatologicky testováno". Zkoušení kosmetického a čisticího či pracího výrobku se provádí stejným způsobem, jako je tomu u produktů z řady kosmetiky.

Je jasné, že na obal si tvrzení "Dermatologicky testováno" nemůže minimálně v případě čisticích prostředků dát jen tak někdo. I proto se vyplatí porozhlédnout se mezi pracími prášky, přípravky na nádobí nebo avivážemi právě po takových, u nichž máte jistotu, že nepodráždí pokožku ani vaši, ani vašich dětí.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat