Jak se zbavit v domácnosti vlhkosti a bojovat proti plísním

17.10.2018 | Bydlení a design

Vzhledem k tomu, že se počasí změnilo a občas se s příchodem podzimu i méně větrá, může se váš domov proměnit ve vlhký prostor s plísněmi. Jak se podobného nadělení zbavit? Takhle vlhkost, kondenzace a ani plísně nemají šanci!

Vlhkost v žádném případě neignorujte. Může se vyskytovat v jakémkoli domově, od studia až po rozlehlý zámek. Často je na vině to, že majitel nemovitosti nedokáže udržet krok s údržbou domu. Pak se může celá rodina vinou vlhkosti potýkat s bolestmi hlavy nebo astmatem. Ale to by v tom byl čert, aby neexistoval nějaký recept na to, jak nepříznivé životní podmínky zkrotit!

Co způsobuje vlhkost?

V nejjednodušší formě je vlhkost způsobena kondenzací. Jak teplota klesá, kondenzace stoupá, čím se každé ráno vytváří vlhkost hlavně na oknech – což je patrné pouhým okem.

Začněte tím, že najdete příčinu. Vlhká skvrna v horní části stěny může poukazovat na netěsnost okapu, mokro u oken by mohlo signalizovat poškozenou odkapávací drážku pod okenním parapetem.

Kondenzace, nejčastější forma vlhkosti, je také často způsobena špatným vytápěním a větráním. K tomu dochází, když činnosti, jako je vaření, zvyšují úroveň vlhkosti v budově. Tento vzduch kondenzuje na studených plochách, jako jsou okna a stěny. Jak se kondenzace zbavit? Jen topit nestačí.

Otírejte okna a prahy – každé ráno

Odstraňte kondenzát, jakmile jej uvidíte. Použijte kuchyňskou utěrku, stírací lištu nebo okenní válec. Pokud odstraňujete plísně způsobené kondenzací, otřete místo hadříkem namočeným v mýdlové vodě. Když skončíte, použijte suchou látku, abyste se zbavili jakékoli vlhkosti. Poté obě látky vyhoďte, mohou totiž uvolňovat spóry plísní.

Při vaření eliminujte množství páry

Při vaření vždy používejte pokličky a přikrývejte pánve a hrnce. Nejenže to zabrání úniku páry, ale také ušetříte energii. Obecně vzato je ale vhodné zlepšit systém vytápění a větrání, který může s kondenzací zatočit. Nainstalujte extraktory v kuchyních a koupelnách, aby se snížila vlhkost. Můžete se rozhodnout i pro silné digestoře, které nabízí efektivní dlouhodobé řešení.

Větrejte

Větrání by mělo být efektivní a krátké. Stačí 15 minut dvakrát denně. Tím se sníží relativní vlhkost vzduchu. Pokud máte problémy s kondenzací jen v některých místnostech, zvažte instalaci vzduchových cihel. Jedná se o cihly se spoustou malých otvorů, které jsou přidávány k vnějším stěnám. Umožňují lepší proudění vzduchu, čímž dlouhodobě zabraňují vlhkosti.

Izolujte

Dobrá izolace je stejně důležitá jako důkladné větrání. Dutinová stěna či další odborné izolace mohou bojovat proti vlhkosti. Zvážit byste také měli výměnu starých dveří a oken.

Obstarejte si odvlhčovač

Odvlhčovat zdí či vzduchu absorbuje nadměrnou vlhkost a udržuje ji v přijatelných mezích. Pravda, jedná se o investici několika tisíc korun, za zdraví a lepší životní podmínky to ale stojí, nemyslíte?





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat