Připravte se na vánoční úklid už na podzim. Ušetříte si čas i nervy

27.10.2018 | Bydlení a design

Už teď s hrůzou pozorujete, jak se pomalu a jistě blíží předvánoční čas, který je kromě shánění dárků a pečení zasvěcený také úklidu? Pak si letos situaci usnadněte. Namísto generálního vánočního úklidu si naordinujte ten podzimní. V prosinci za to budete rádi!

Zatímco jarní úklid zná každá domácnost, na ten podzimní se často zapomíná. Většina měst a obcí přitom v tomto období zabezpečuje zpřístupnění velkoobjemových kontejnerů, které přímo vybízí k inventuře domácnosti nebo zahrady. Máme pro vás pár podzimních úklidových tipů, na kterých je nejlepší to, že je stačí zrealizovat z pravidla jednou ročně.

Se záclonami do pračky

Když je řeč o prachu, většina lidí myslí na nábytek nebo podlahy, ale zamysleli jste se někdy nad tím, kolik prachu se během celého roku usadí na záclonách a závěsech? Jejich vyčištění je přitom celkem jednoduché, stačí mít na paměti pár zásad. V případě záclon volíme praní v programu pro jemné prádlo na maximálně 30 °C a po vyjmutí z pračky je rovnou – ještě vlhké – zavěste na okna. To samé platí i pro závěsy, avšak ty před zavěšením můžete ještě vyžehlit.

Zaměřeno na rámy

Ne, nehovoříme o čištění dveří a umývání oken, ale o celkové údržbě. Dveře a rámy nestačí pouze vyleštit, ale aspoň jednou ročně zkontrolovat kliky a panty a v případě potřeby je promazat olejem bez abraziv. V případě oken se kromě skel zaměřte i na okenní rámy, kde se v průběhu roku hromadí všechno možné – od prachu až po mrtvý hmyz – a nevynechte ani těsnění.

Sporák a ti druzí

Nezapomeňte, že aspoň jednou ročně je potřeba řádně vyčistit i pračku a sušičku, sporák, myčku, chladničku, mikrovlnku nebo rychlovarnou konvici. Dbejte přitom na to, abyste čisticími prostředky neudělali více škody než užitku a snažte se maximálně využívat jemné hadříky bez agresivních chemických prostředků. Ideálním řešením je šetrný mikrohadřík, který kombinuje absorpční vlastnosti houby a čisticí účinky mikrovlákna. Se špínou si navíc poradí i bez chemických čisticích prostředků – stačí jej navlhčit ve vodě.

Co se skrývá ve spíži

Toto může znít jako pořádná otrava, ale čím více si dáte záležet, tím více bude okolí vašich potravin čisté a tím lepší přehled budete mít. A je dost možné, že navíc objevíte hromadu potravin po záruce, které jen zbytečně zabíraly místo. Taktika je jednoduchá – vyberte všechno, regály pořádně vytřete, a když vytřídíte to, co skutečně potřebujete, můžete potraviny uložit zpět tak, abyste měli přehled aspoň do dalšího podzimu.

Opomíjená místa

Podzimní revize by rozhodně neměla obejít sklep nebo garáž, ze kterých se často stávají nepřehledná skladiště zbytečností od výmyslů světa. A když jsou na podzim k dispozici i velkokapacitní kontejnery, lepší čas na „debordelizaci“ garáže snad ani neexistuje. Nejdůležitější je vytřídit a vyházet zbytečnosti a ostatní věci logicky zorganizovat.

A na závěr nezapomeňte, že čím víc energie investujete do podzimní úklidové revize, tím méně práce budete mít při vánočním úklidu anebo na jaře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat