Výběr nádobí do kuchyně. Ve kterém se vám bude vařit nejlépe

15.10.2018 | Bydlení a design

Na trhu je dnes široký výběr hrnců a kastrůlků, které lze zakoupit jednotlivě nebo v sadě, ale jak si vybrat ze všech těch tvarů, barev, ale především materiálů? Poradíme vám, které nádobí šetří vaši energii, a prozradíme, na kterém se vaří nejhůře.

Nerez

Na nerezové nádobí narazíte v obchodech i domácnostech asi nejčastěji. Bývá totiž cenově poměrně výhodné. Nerezové nádobí má téměř neomezenou životnost a jeho údržba není nijak složitá, lze jej mýt i v myčce nádobí. Nevadí mu ani poškrábání, a pokud nemá plastové rukojeti, bez obav snese i pečení v troubě. Levné sady ale nemusí být vždy kompatibilní s indukčními deskami. Na to si při výběru dávejte pozor. Další nevýhodou nerezových hrnců je i to, že poměrně snadno připalují a mají nejnižší vodivost. Tudíž se vám vaření nejen prodlouží, ale také prodraží.

Litina

Vaření v litině je úspornější na energii, její hlavní výhodou je ale perfektní akumulace tepla a jeho rovnoměrné vyzařování. Litina je přirozeným vodičem a tím pádem je vhodná i na indukční desky. Její nevýhoda spočívá především v její váze, pánve a hrnce jsou skutečně těžké. Litina také podléhá oxidaci. Je proto nutné ji často používat a udržovat vždy mírně mastnou. Není vhodné mýt takové nádobí v myčce a uchovávat v litině jídlo v lednici. Vlhkost způsobí, že hrnce zreznou. Je také poměrně drahá, ale na druhou stranu, takové nádobí se dědí celé generace a investice se tedy vyplatí.

Měď

Měděné nádobí je největším luxusem, který můžete ve své kuchyni mít. Co se týče vlastností, je mezi ostatními jasným favoritem. Měděné nádobí skvěle vypadá a nejlépe a nejrychleji vede teplo. Tento kov ale není vhodný pro přímý kontakt s jídlem, a proto se často setkáte s nádobami, které mají vnitřní povrch z nerezu nebo mají nepřilnavý nástřik. Kromě ceny má ještě jednu velikou nevýhodu a tou je její tmavnutí. Je nutné ji často čistit a leštit. Také není úplně dobrý izolant, tudíž vám polévka v měděném hrnci rychle vychladne.

Keramika

S keramikou se nejčastěji setkáte v podobě zapékacích mís nebo pekáčků. Hlavní výhoda kameniny nebo porcelánu je jejich tvrdost. Není možné ji poškrábat a tak si stále zachovává kvalitní povrch a také se musíte opravdu hodně snažit, abyste v keramickém pekáči něco připálili. Je také skvělým izolantem a jídlo v ní vydrží dlouho teplé. Bohužel je to materiál velice křehký a často po pádu podléhá zkáze. Další nevýhodou je i jeho váha a také nekompatibilita s indukčními deskami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat