Výběr nádobí do kuchyně. Ve kterém se vám bude vařit nejlépe

Na trhu je dnes široký výběr hrnců a kastrůlků, které lze zakoupit jednotlivě nebo v sadě, ale jak si vybrat ze všech těch tvarů, barev, ale především materiálů? Poradíme vám, které nádobí šetří vaši energii, a prozradíme, na kterém se vaří nejhůře.

Nerez

Na nerezové nádobí narazíte v obchodech i domácnostech asi nejčastěji. Bývá totiž cenově poměrně výhodné. Nerezové nádobí má téměř neomezenou životnost a jeho údržba není nijak složitá, lze jej mýt i v myčce nádobí. Nevadí mu ani poškrábání, a pokud nemá plastové rukojeti, bez obav snese i pečení v troubě. Levné sady ale nemusí být vždy kompatibilní s indukčními deskami. Na to si při výběru dávejte pozor. Další nevýhodou nerezových hrnců je i to, že poměrně snadno připalují a mají nejnižší vodivost. Tudíž se vám vaření nejen prodlouží, ale také prodraží.

Litina

Vaření v litině je úspornější na energii, její hlavní výhodou je ale perfektní akumulace tepla a jeho rovnoměrné vyzařování. Litina je přirozeným vodičem a tím pádem je vhodná i na indukční desky. Její nevýhoda spočívá především v její váze, pánve a hrnce jsou skutečně těžké. Litina také podléhá oxidaci. Je proto nutné ji často používat a udržovat vždy mírně mastnou. Není vhodné mýt takové nádobí v myčce a uchovávat v litině jídlo v lednici. Vlhkost způsobí, že hrnce zreznou. Je také poměrně drahá, ale na druhou stranu, takové nádobí se dědí celé generace a investice se tedy vyplatí.

Měď

Měděné nádobí je největším luxusem, který můžete ve své kuchyni mít. Co se týče vlastností, je mezi ostatními jasným favoritem. Měděné nádobí skvěle vypadá a nejlépe a nejrychleji vede teplo. Tento kov ale není vhodný pro přímý kontakt s jídlem, a proto se často setkáte s nádobami, které mají vnitřní povrch z nerezu nebo mají nepřilnavý nástřik. Kromě ceny má ještě jednu velikou nevýhodu a tou je její tmavnutí. Je nutné ji často čistit a leštit. Také není úplně dobrý izolant, tudíž vám polévka v měděném hrnci rychle vychladne.

Keramika

S keramikou se nejčastěji setkáte v podobě zapékacích mís nebo pekáčků. Hlavní výhoda kameniny nebo porcelánu je jejich tvrdost. Není možné ji poškrábat a tak si stále zachovává kvalitní povrch a také se musíte opravdu hodně snažit, abyste v keramickém pekáči něco připálili. Je také skvělým izolantem a jídlo v ní vydrží dlouho teplé. Bohužel je to materiál velice křehký a často po pádu podléhá zkáze. Další nevýhodou je i jeho váha a také nekompatibilita s indukčními deskami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat