Jak naložit se spadaným listím? Někdy je lepší nechat ho ležet

02.12.2018 | Bydlení a design

Podzim už sfoukl pomalu všechno listí ze stromů a teď je řada na nás, abychom s ním dobře naložili. Na pálení listí rovnou zapomeňte, pokud si nechcete vysloužit od obce tučnou pokutu. Kam tedy s ním?

Trávník

Travnaté plochy je třeba zbavit větších vrstev spadaného listí, abychom předešli tvoření skvrn a plísní, které by se pod listím vytvořily. Na menší plochy postačí hrábě, s těmi většími si poradí fukar na listí nebo obyčejná zahradní sekačka. Fukar s drtičem nebo sekačka listí rozdrtí a na kompostu se snáze rozloží, vyhněte se ale kompostování listů ořechu nebo dubu. Pokud se však rozhodnete listí shrabat, můžete ho následně využít jinde.

Keře, okrasné rostliny

Spadané listí, které shrabete z trávníku, přesuňte ke kořenům keřů a okrasných rostlin, které vám za tuto službu budou vděčné. Listí ochrání kořeny před mrazem, ale také poslouží jako skvělé hnojivo. Je proto skvělé kombinovat listí s jehličím. Ideální pro účel mulčování, je listí z ovocných stromů.

Kam se zbytkem?

Pokud jste přikryli kořeny všech rostlin, které zazimování vyžadují a stále vám listí přebývá, šup s ním do kompostéru. Zejména listy ovocných stromů dobře tlí. O kompost je však důležité se starat. Přidávejte kompostovací aktivátor, který napomůže rozkladu, a na jaře kompost přeházejte.

Myslete na zvířata

Pokud máte v zahradě nějaký kout, který zůstává nevyužitý, nakupte trochu listí také do něj. Vytvoříte tam skvělý úkryt a útočiště zvířatům, která přežívají v zimě v okolí vašeho pozemku. Například ježci vám budou za teplý úkryt vděční.

Ani tak, ani onak

Pokud nejste příznivci kompostování nebo kromě kousku trávníku a jednoho stromu nepěstujete žádné okrasné dřeviny, jednoduše listí shrabejte a vyhoďte do kontejneru. Nevyhazujte ho však do směsného odpadu, na biologický odpad jsou určené speciální kontejnery a popelnice s patřičným označením.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat