Rostliny skutečně slyší své pěstitele, když na ně mluví

Řada profesionálních i amatérských zahradníků a pěstitelů nejrůznější zeleně je přesvědčena, že jejich fotosyntetizující svěřenci jsou schopni reagovat na hlas. A nejen to. Že jim pravidelné promluvy prospívají v růstu, kvetení i plodnosti. Podle izraelských vědců to není nesmysl. Rostliny totiž skutečně reagují na zvukové vlny.

A má to evoluční význam. Biologové z Tel Avivu zjistili, že rostliny reagují třeba na bzukot včel. Jakmile rostlina zaregistruje tyto mechanické vlny, začne produkovat v květech o dvacet procent sladší nektar. Vyšší obsah cukru přiláká víc opylovačů, kteří přenesou pylová zrna na blizny a zajistí tím rostlině dostatek semen.

„Tohle jsou první důkazy o tom, že rostliny dokážou reagovat na zvukové vlny ekologicky odpovídajícím způsobem,“ míní autoři z Telavivské univerzity.

Rostliny přitom reagují skutečně na zvuk. Když totiž biologové rostlinám bzučení včel jen přehrávali, reagovaly zvýšenou produkcí nektaru a vyšším obsahem cukru v něm stejně, jako když kolem nich létaly skutečné včely.

Čilé rozhovory

Mimochodem, že nám rostliny naslouchají, není to jediné, co dokážou. Ony totiž podle všeho čile mluví i mezi sebou! Podle vědců z americké Virginie mají vlastní unikátní jazyk, jímž dokážou komunikovat. Orgány jejich komunikace jsou kořeny a symboly či pomyslnými slovy, které si mezi sebou rostliny vyměňují, jsou mediátorové či informační řetězce kyseliny ribonukleové. Ty jsou unikátní směsicí nukleotidů – jakýchsi znaků – a poskytují jedinečnou a jasně formulovanou informaci.

Profesor James H. Westwood, odborník na rostlinnou patologii, fyziologii a parazitologii z vysoké školy Virginia Tech pozoroval komunikaci mezi kořeny hostitele a parazitické rostliny.

Objev tohoto nového druhu komunikace mezi organismy dokazuje, že se toho děje mnohem víc, než si dosud lidé uvědomovali. Teď, když víme, že rostliny sdílejí všechny tyto informace, vyvstává další otázka: ‚Co si vlastně přesně mezi sebou povídají?‘“ uvedl profesor Westwood, jehož studii publikoval prestižní vědecký magazín Science.

Autor studie chce proto přesně analyzovat, co jedna rostlina druhé říká, jakou mRNA používá a co jednotlivé mediátory znamenají. Chce rozluštit rostlinný jazyk. Pokud se mu to podaří, mohl by mediátory v půdě deaktivovat a tím například zahubit parazity kulturních plodin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat