Krmivo pro psy vyráběné z muších larev může zachránit planetu

Larvy mouchy bráněnky dokážou spořádat jakýkoli odumírající organický materiál. Většinou jsou to první hodovníci, kteří se pustí do mrtvoly, takže v případě té lidské slouží forenzním vědcům k určování doby úmrtí. Nicméně bráněnky spořádají také zbytky od oběda nebo slupky od brambor či pivovarnické mláto. A promění ho ve velmi cenné bílkoviny a hnojivo. Bílkoviny jejich vlastního těla lze přitom použít jako krmivo. Třeba pro psy. Pokud by se veškeré psí krmivo nahradilo právě tímto zdrojem, omezila by se tak výrazně produkce skleníkových plynů.

Psí krmivo se totiž většinou vyrábí z masa obratlovců, jejichž chov přispívá k produkci skleníkových plynů. Zatímco bráněnky dokážou růst téměř na jakémkoli organickém materiálu. Jejich těla slouží jako zdroj vysoceproteinové stravy a jejich výkaly jako kvalitní hnojivo.

„Hmyz může být velmi užitečným zdrojem bílkovin… některé výzkumy už hovoří o tom, že hmyz dokáže zásobit tělo psa všemi potřebnými živinami,“ uvedla v rozhovoru pro BBC doktorka Aarti Kathrani z britské Královské veterinární koleje.

Pionýry v produkci bílkovinného krmiva použitím larev bráněnek jsou Američané. Tam testují tohle krmivo u hospodářských zvířat už téměř deset let. A s velkými úspěchy. Sto gramů larev totiž obsahuje mnohem více aminokyselin než sto gramů hovězího masa. Hmyz je bohatším zdrojem proteinů než svalovina obratlovců.

Ještě než budou donuceni jíst hmyz sami lidé, můžou omezit produkci skleníkových plynů změnou zdroje krmiva pro psy.

Něco na zub přímo od vás

Jen málokterý majitel čtyřnohého štěkajícího miláčka neřeší, jak a čím pejska krmit. A i když většina z nás dává přednost granulím z obchodu, u kterých pečlivě hlídá složení, můžeme pejskovi přilepšit i nějakým tím pamlskem. A nejlépe nějakým domácím, u kterého přesně víme, že obsahuje jen zdravé a dobré ingredience! Zkuste třeba tyhle sušenky ze sladkých brambor.

Sladké brambory jsou odborníky na výživu vynášeny do nebes. A tak není divu, že prospívají i našim pejskům. Budete potřebovat:

  • 1 střední sladkou bramboru (uvařenou)
  • 1/2 šálku neslazeného arašídového másla
  • 1/2 šálku vody, ve které jste vařili bramboru
  • 1 šálek rýžové mouky
  • 1 šálek velmi jemně drcených ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva (ideálně takového, který neobsahuje hliník)

Jak na to? Brambory rozmačkejte a přilijte k nim slitou vodu. Suché přísady promíchejte a přidejte je k bramborové směsi. Pečlivě promíchejte. Vyválejte těsto a vykrajujte z něj dobrůtky (přizpůsobte je velikosti pejska). Rozehřejte troubu na 190 stupňů a sušenky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem, dokud nebudou zlatavé.

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat