Nemyjete mazlíčkům po příchodu zvenku tlapky? Tak zpozorněte

14.03.2019 | Bydlení a design

Naši chlupatí miláčci už dávno nejsou jen praktičtí hlídači lidského majetku. Jsou především členy našich rodin a mnohdy mají téměř stejná práva, jako ostatní obyvatelé domácnosti. Spí v našich postelích, lebedí si na sedačkách a chodí po kobercích. Na tom by samo o sobě nebylo nic špatného, jenže málokdo si uvědomuje, že pes nenosí boty a nemyje si ruce, když přijde z procházky, na rozdíl od lidských členů rodiny.

Hygiena je nutnost, jenže…

Kdekdo svému miláčkovi po příchodu z procházky tlapky otře vlhkým hadrem, jenže to nestačí. Ačkoli tlapky působí čistě a pejsek po sobě nezanechává blátivé stopy na podlaze, stále ale roznáší po bytě miliony bakterií, které přinese na svých nohách zvenku. Mezi největší problém patří přenos bakterií e. coli a salmonely. Představa, že vás po společném spaní s pejskem schvátí nepříjemné střevní a žaludeční potíže, není příliš lákavá. Nejvíce obezřetní by měli být ti, kteří vlastní pejska nebo jiné zvíře, které pravidelně přechází zvenku do bytu a mají malé děti. Děti si často hrají právě na zemi, kde je koncentrace bakterií nejvyšší. Jak tedy podobným potížím předejít?

Dezinfekce tlapek nepřichází v úvahu, stejně, jako použití různých saponátů, lidských mýdel apod. Zvíře má tlapky jen jedny, a ačkoli je zvyklé chodit „naboso“, přesto jsou jeho nohy citlivé a časté mytí jim nesvědčí. Na druhou stranu v zimním období, kdy je všude na ulicích plno posypové soli, je potřeba zvířeti nohy očistit, aby ho sůl nedráždila.

Své k svému

Nejlepší možností, jak zvíře zbavit nečistot z jeho nohou je tedy za použití obyčejné vody. Neomezujte se však pouze na mokrý hadr a nohy omyjte pořádně a do čista. Potom je však nutné polštářky tlapek ošetřit vazelínou nebo speciálním krémem, který zabrání vysušování a popraskání plosek. Ten seženete ve zverimexu nebo u vašeho veterináře.

Další možností je koupě jednorázových ubrousků, určených přímo pro mytí nohou, uší, genitálií atd. Neobsahují alkohol ani jiné dráždivé složky a jsou k zakoupení v každém větším obchodě s chovatelskými potřebami. Vždy byste ale měli používat pouze výrobky určené zvířatům, nikoli lidem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat