Jaro se blíží. Co je třeba k odzimování zahrady

03.03.2019 | Bydlení a design

Dny se pomalu prodlužují, za chvíli odtaje poslední sníh a příroda se začne probouzet. Než však vypuknou první jarní práce na zahradě, měli byste být připraveni. Co všechno se vám k odzimování zahrádky může hodit a na co byste neměli zapomenout?

Trávník

Trávník je bezpochyby největší chloubou celé zahrady, ale po zimě je mu třeba trochu pomoci, aby vám po celou sezonu dělal jen parádu. Když roztaje sníh a spolu s ním rozmrzne i půda, dávejte si pozor na jeho narušení. V kluzké a měkké půdě snadno způsobíte holá místa, když nebudete opatrní. V tomto období nejezděte po trávníku autem, ani zahradním kolečkem a vyvarujte se většího zatěžování.

Pozor si dejte také na noční mrazy. Ačkoli je přes den tepleji, v noci může tráva zmrznout. Pokud jsou ráno stébla zmrzlá, nešlapejte po ní.

Jen co tráva začne viditelně růst a houstnout, je na čase odstranit stařinu, mechy a půdu provzdušnit, abyste udělali prostor nové, čerstvé travičce. K tomu vám nejlépe poslouží vertikutátor. Ten odstraní suchou a starou trávu, prořeže půdu a tím ji provzdušní. Vertikutátor není drahá záležitost, ale pokud jej nechcete kupovat, lze si ho pronajmout v půjčovně nářadí nebo větším hobbymarketu.

Následně trávník pohnojte a za několik týdnů, až nebude teplota v noci klesat k nule, můžete dosít holá místa novým osivem. Nově vzrostlou trávu ale nikdy nehnojte, mohli byste ji spálit.

Stromy a keře

Než se stromy a keře na vaší zahradě zcela probudí ze zimního spánku, měli byste je zbavit planých výhonků a prořezat je. To se ale týká především jádrovin. Peckoviny zjara neprořezávejte.

V únoru až březnu je ideální doba na ošetření stromů proti škůdcům a nemocem.

Půdu pod stromy a keři zryjte a nakypřete, posléze pohnojte. Živé ploty jsou připravené na svůj první jarní řez.

Záhony

Pokud rádi pěstujete květiny, zeleninu či ovoce, připravte si záhony. Hlínu pořádně nakypřete a zaryjte do ní kompost nebo jiné hnojivo. Když tak učiníte na přelomu února a března, budete mít dostatek času, aby se hnojivo dostatečně rozložilo, než budete cokoli do záhonu sázet.

Nakupte si zásobu textilní fólie a zkontrolujte, zda nepotřebuje vaše zahradní náčiní vyměnit násady, zda vám nějaké pomůcky nechybí a rozmyslete si, co budete sázet. Poté nakupte semena či sazenice, které prozatím nechte na nějakém teplejším místě.

Technika

Zapomínat byste neměli ani na zahradní pomocníky. Taková zahradní sekačka může sloužit správně jen tehdy, pokud je o ni dobře postaráno. Pokud jste ji neočistili na podzim, udělejte to teď. Odstraňte zbytky trávy, hlíny a prach, zejména ze spodní části okolo nože, z odhazovacího otvoru a okolí motoru. Zkontrolujte dotažení šroubů, vzduchový filtr, zkontrolujte svíčku a doplňte olej. Poté už jen prohlédněte nůž, případně jej nechte nabrousit.

To samé platí i pro motorovou pilu. Přestože je to stroj, který nejvíce využíváme na podzim, zaslouží si naši pozornost. Podobně jako sekačka, vyžaduje i pila kontrolu motoru a jeho očištění, důkladné promazání a nabroušení tupého řetězu.






Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat