Jak často prát podprsenku, pyžamo nebo plavky? Častěji, než si myslíte

17.03.2019 | Bydlení a design

Máte ve zvyku prát některé kousky vašeho šatníku opravdu sporadicky, nebo dokonce vůbec? O tom, jakým způsobem prádlo prát, se dočtete na každém rohu. Jak často to ale má být se většinou nedozvíte.

Pyžamo

I když si pyžamo oblékáte na umyté tělo, takže se přece nemůže nijak zašpinit, mělo se prát po každém třetím až čtvrtém použití. V noci se člověk potí, v látce ulpívají zbytky odumřelé kůže a to je kombinace k vytvoření dokonalé živné půdy pro plísně a kvasinky.

Plavky

Možná se budete divit, když vám řekneme, že většina lidí své plavky nikdy nepere. Mají totiž dojem, že chlorovaná voda v bazénu nahrazuje praní, takže své plavky po použití nechají jednoduše uschnout a uklidí je do skříně. Plavky by se ale měly prát po každém použití. Jednak proto, že jde v podstatě o spodní prádlo, kterému vymáchání v bazénové vodě pro zajištění hygieny nestačí, ale také proto, abyste zneutralizovali působení chloru, který ničí vlákna textilie a ta poté ztrácí barvu i elasticitu.

Šály, šátky

Klasické zimní šály postačí vyprat dvakrát až třikrát za sezonu. Pokud jde o hedvábné šátky, ty by se měly „přemáchnout“ po každém nošení. Veškeré jemné a choulostivé tkaniny perte v ruce a ve studené vodě. Neždímejte, nechte vykapat a uschnout.

Podprsenky

Podprsenky by se měly prát po každém třetím až čtvrtém použití. Jelikož jde ale o choulostivé prádlo, nepodceňujte používání pracích košíčků a nepřidávejte do praní aviváž, která způsobuje šednutí prádla.

Bundy

Klasické zimní a lyžařské bundy by měly skončit v pračce po každém sedmém použití. Mnohdy úplně postačí krátký program, který zbaví bundu nežádoucích pachů a osvěží tkaninu.

Vlněné kabáty

Zapomínat by se nemělo ani na vlněné kabáty a klobouky. Těm by mělo být praní dopřáno alespoň dvakrát za sezonu. Pokud máte strach, že si oblečení zničíte, raději svěřte tento úkol čistírně.

Punčochy

Silonky většinou moc nevydrží, a tak je ženy často mění za nové. Pokud je ale nosíte pravidelně a vydrží vám déle než jeden den, přeprat by se měly po každém nošení. Postačí je promnout ve vlažné mýdlové vodě, vymačkat ručníkem a nechat volně uschnout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat