Na výpadky proudu je dobré se připravit

06.04.2021 | Bydlení a design

V posledních dnech je počasí v Čechách jako na houpačce. Právě výrazné teplotní výkyvy s sebou přináší silný vítr a výpadek elektřiny je tak na spadnutí. Proto byste se měli na nečekané výpadky vybavit.

Co by vám nemělo chybět a co v takové situaci dělat?

Nahlaste to

V případě, že u vás dojde k výpadku elektřiny, nejdříve zkontrolujte, zda se tak stalo jen u vás nebo i v ostatních bytech či domech v sousedství. V každém případě zkontrolujte pojistky a ujistěte se, že problém není u vás. Až tak učiníte, zvedněte telefon a zavolejte na linku elektrárny, pod kterou spadáte a poruchu nahlaste. Lze si také bezplatně stáhnout aplikaci, přes kterou lze poruchu nejen ohlásit, ale také se zde dozvíte, zda se na opravách již pracuje a jak dlouho bude výpadek trvat.

Budiž světlo

Jednou z největších nepříjemností, které s sebou přináší ztráta elektrické energie, je ztráta světla. Pro takové případy byste měli mít doma dostatek svíček, které ale nikdy nikam nepokládejte bez dostatečné ochrany. Použijte například zavařovací sklenice, se kterými nehrozí nechtěné založení požáru. Není od věci si pořídit také několik svítilen, případně i petrolejovou lampu, která poslouží i jako pěkná bytová dekorace.

Dostatečné zásoby

Pokud výpadek proudu zasáhne nejen vás, ale i širší okolí, nejspíše se dotkne i nejbližších obchodů s potravinami, které v takovou chvíli nejspíš do jednoho zavřou. Z toho důvodu je dobré mít doma vždy dostatek potravin a pitné vody. Zejména v obcích, kde není zaveden vodovodní řád a voda je čerpána ze studny pomocí čerpadla, dojde také k přerušení dodávky vody do domu. Na to je třeba myslet a vždy mít nějakou v zásobě.

Lednici nechte zavřenou

Jídlo v lednici i po výpadku proudu vydrží několik hodin netknuté, pokud ji nebudete zbytečně otevírat. Pakliže ale víte, že výpadek už trvá několik hodin a náprava je zatím v nedohlednu, začněte s konzumací nejdříve právě tam. Poté spotřebujte jídlo z mrazáku a úplně nakonec nechte zavařeniny a konzervy. Pro tyto případy je dobré mít doma cestovní plynový vařič.

Pozor na tlakovou kanalizaci

V některých obcích je sice zaveden vodovodní řád, ale nejsou vybaveny spádovou kanalizací. Ty tlakové jsou ale vybaveny čerpadlem, které žene odpadní vody z jímky dále do kanalizačního potrubí. To samozřejmě při výpadku proudu přestává fungovat a hrozí její přetečení. Pokud se vás tato situace týká, snažte se spotřebovávat vody, která do jímky odchází, co nejméně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat