Domácí bylinková zahrádka: Takto rostlinky vydrží celý rok

05.04.2019 | Bydlení a design

Jsou zdravé, dovedou léčit i dotáhnout naše pokrmy k dokonalosti. Řeč je o bylinkách, které si u domácích pěstitelů získávají stále větší oblibu. Ať už máte malý byt nebo zahradu, několik rostlinek byste si měli zasadit i vy. Nejenže pro ně najdete uplatnění v kuchyni, kdy vaše jídlo s jejich použitím získá zcela jiný rozměr, ale také jsou překrásnou bytovou dekorací.

Pro jejich správné pěstování se však vyvarujte nejčastějších chyb.

Nekupujte je v supermarketu

Rostliny zakoupené v obchodech s potravinami jsou určené k přímé spotřebě, přestože se prodávají v květináčích i s kořeny. Pokud se vám někdy podařilo udržet si takovou rostlinu po celou sezonu, můžete si gratulovat. Sazenice bylinek pořizujte v zahradnictví, kde je pěstují pomalejším způsobem a jsou silnější a vhodné k okamžitému přesazení.

Dopřejte jim světlo

Rostlinky bylinek potřebují pro svůj správný růst hodně světla. Ale pozor! Potřebují světlo, nikoli přímé slunce. Ideálním místem pro ně bude stanoviště někde u okna nebo přímo na parapetu. Ve dnech, kdy slunce hodně pálí, je vhodné je zastínit například roletkou ze světlé tkaniny. Nenechávejte je však ve stínu příliš dlouho, aby nezačaly chřadnout.

Pozor na sousedy

Přestože truhlíky osázené různými druhy bylin vypadají velice pěkně, ne vždy se k sobě hodí. Některé druhy se rychle rozrůstají a mohou tím zahubit okolní rostliny. Například takovou mátu sázejte vždy samostatně. Rozlišujte také, zda se jedná o trvalky či jednoletky a ověřte si nároky na zálivku. Je jasné, že například levandule, která pro svůj růst požaduje spíše sušší podmínky, si nebude rozumět s kostivalem, který je na zálivku podstatně náročnější.

Zapomeňte na hlínu ze zahrady         

Bylinky dávají přednost spíše kypřejší a lehčí půdě. Jílovitá zemina ze zahrady vám v tomto případě příliš neposlouží. Ideální je zakoupit zeminu určenou přímo k pěstování bylinek, která obsahuje správný poměr živin, které rostliny pro správný růst potřebují.

Zaměřte se na zálivku

Bylinky jsou poměrně choulostivé na přemokření a často uhnívají. Buďte proto se zálivkou opatrní. Nikdy je nezalévejte ledovou vodou z kohoutku. Nechte vodu odstát a zalévejte tehdy, až dosáhne pokojové teploty. Ideální je zalévat ráno nebo večer, kdy je teplota hlíny v květináči přibližně stejná, jako teplota odstáté vody. Při zálivce v odpoledních hodinách, kdy je zemina vyhřátá od slunce, byste jim mohli způsobit teplotní šok.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat