Pravidla pro pěstování bylinek v bytě

Ačkoli není pěstování léčivých bylinek doma na parapetu žádná věda, je třeba dodržovat několik jednoduchých zásad. Díky tomu vám vydrží déle a zachovají si svou úžasnou vůni a silnou aromatickou chuť.

Čerstvé bylinky krásně provoní kuchyň a díky nim je každé jídlo chutnější. Chcete si vypěstovat vlastní? Nemusíte mít ani příliš velkou zahradu. Přestože bydlíte v maličkém bytě, můžete se z rostlinek těšit i doma, což pro vás představuje nejednu výhodu. Nejenže budete mít po ruce vitaminy, ale ještě vás potěší vůně přírody. Takže, čím začít?

Bylinka, která je v akci

V tomto ročním období je asi nejpravděpodobnější, že si bylinku donesete domů z některého z obchodních domů nebo hobby marketů. O takto zakoupené rostlinky je třeba se okamžitě postarat. Jsou totiž určeny k okamžité spotřebě, a tak je obchodníci sázejí do nekvalitních substrátů určených spíše k jejich přepravě.

Z těchto důvodů rostlinka doma neroste, vadne nebo uhnívá. Co nejdříve ji tedy přesaďte do většího květináče a substrátu určeného k pěstování bylinek. Měl by být propustný a bohatší na živiny. A příště se řiďte nepsaným pravidlem. Zatoužíte-li po bohaté bylinkové zahrádce, obecně platí, že nakupovat byste měli raději kvalitně zapěstované rostlinky u ověřených zahradníků.

Správné místo i péče

Ideálním místem pro pěstování bylinek v bytě je parapet okna orientovaného směrem na jih, či západ. Tak jim hlavně přes zimu zajistíte alespoň minimum slunečního svitu, který potřebují. Čím méně světla bylince dopřejete, tím hůře se jí bude dařit. Výsledkem pak budou dlouhé tenké stonky natahující se za sluncem.

Nádoba s několika druhy bylinek je na pohled krásná, ale v bytě už ne tak praktická. Zvláště pokud dáte dohromady bylinky, které mají jiné požadavky na zálivku. Zálivka standardně postačí jednou, dvakrát za týden, pažitku, bazalku, mátu nebo petržel raději zalijte vícekrát. Pokud ještě topíte, sem tam bylinky oroste, nemají rády suchý vzduch a velmi citlivé jsou také na průvan. A jak je to s výběrem druhů?

Základní bylinná zahrádka

V kuchyni se nejčastěji pěstuje pažitka, které se daří skoro všude. Druhou základní bylinkou je petrželka. Hojně se v moderní kuchyni využije také jednoletá bazalka, která se konzumuje v různých salátech. Bylinkářské minimum uzavřete mátou peprnou, jež se hodí do mojita a dalších  nápojů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat