Odčervujete svá zvířata? Chráníte tím je i sebe

16.04.2019 | Bydlení a design

Věděli jste, že domácí mazlíčky je třeba pravidelně odčervovat? Veterináři doporučují odčervení zvířat až čtyřikrát do roka. Mnozí majitelé se tím ale neřídí. Přitom ani netuší, že ohrožují zdraví svého zvířete i sebe.

Proč tak často

Střevní parazité se množí značnou rychlostí. Za pár týdnů dokážou v těle zvířete založit i celé kolonie. Například taková škrkavka vyprodukuje denně několik set tisíc vajíček. Je proto důležité dodržovat preventivní opatření v podobě pravidelného odčervení jednou za čtvrtletí.

Neřiďte se tím, že kdyby bylo zvíře parazity napadené, snadno byste to zjistili z jeho výkalů. Mějte na paměti, že pokud se nějaký parazit v exkrementu objeví, začervení bude již skutečně rozsáhlé. Proto nečekejte, až na nějakého narazíte a svědomitě se řiďte doporučením veterináře.

Komu parazité škodí?

Parazité jsou nepříjemným zdravotním rizikem především pro samotné zvíře, ale také pro malé děti, které často zapomínají na pravidelnou a správnou hygienu, starší a oslabené jedince a lidi trpící astmatem, u kterých parazité vyvolávají silné alergické reakce. Neznamená to však, že nemohou být spouštěčem všelijakých kožních i zažívacích obtíží i u jinak zdravých a silných osob.

Přírodní metody existují

Pokud nechcete svým mazlíčkům podávat chemické odčervovací prostředky, nabízí se také forma přírodní. Většinou se jedná o tablety, lizy či pasty, jejichž základ tvoří směs bylin, které vytvářejí v těle zvířete parazitům nehostinné podmínky. V případě, že se rozhodnete pro přírodní produkt, budete muset počítat s tím, že jej nestačí zvířeti podávat jednou za tři měsíce. Tyto výrobky je potřeba zvířeti podávat denně v předepsaných dávkách.

Přírodní odčervení je vhodné zejména pro parazity žijící v zažívacím traktu zvířete. Nefunguje však na parazity žijící v jeho srsti, jako jsou blechy nebo všenky. Pokud chcete dát opět přednost přírodnímu produktu, můžete vyzkoušet postřik z vodou ředěného tea tree oleje, citronely nebo odvaru z rozmarýnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat