Zakládáte trávník? Poradíme vám, jak na to

25.04.2019 | Bydlení a design

Mít krásný, zelený koberec před domem nespočívá jenom v tom, že vysypete do hlíny osivo a zalijete. Aby byl trávník opravdu kvalitní, hustý a krásný, vyžaduje trochu péče už před samotným zasetím. Jaký je správný postup, podle čeho vybírat osivo a jak se o trávník starat?

Krok první: Jak velká plocha?

V první řadě odhadněte, jak velká bude plocha, kterou budete chtít travním semenem osít. Od celkové velikosti se odvíjí výběr travního osiva. Pro velké plochy je vhodná směs pomalu rostoucích travin. Čím větší a rychleji rostoucí trávník, tím více času bude vyžadovat jeho celoroční údržba. Před osetím si také promyslete jeho tvar. Dejte přednost jednoduchým liniím bez zbytečných výčnělků a zákoutí, kde se vám bude hůře sekat.

Krok druhý: Příprava půdy

Pro pěstování trávníku je nejvhodnější hlinitopísčitá půda. Pokud je vaše půda lehčí, smíchejte ji s jílem, rašelinou nebo pilinami. U těžších zemin prospěje smíchání s pískem a rašelinou.

Před samotným osetím půdu prokypřete, postřikem zbavte plevelů, po jejich odumření je odstraňte, trávník pohnojte a podle typu hnojiva vyčkejte, než se hnojivo dokonale vstřebá. Vždy se řiďte návodem na obalu.

Krok třetí: Výběr osiva

Každý z nás by chtěl být hrdým majitelem golfového trávníku, který svou sytě zelenou barvou přitahuje pozornost všech sousedů. Jenže travní osivo nebývá vždy zcela univerzální a nelze jej použít do všech podmínek.

V první řadě je třeba myslet na to, zda se osévaná plocha nachází na slunci, v polostínu, úplném stínu a také k jakému účelu bude sloužit. Zda pouze pro účely dekorace, lehčímu užívání, nebo dokonce velké zátěži.

Pokud se ale trávník nachází polovinou ve stínu a druhou na slunci, nekupujte dvě travní směsi, které podle potřeby vysejete. Každá směs je tvořena jinými travinami, které mají jinou rychlost růstu, strukturu i barvu. Výsledkem by byl nerovnoměrně rostoucí a flekatý trávník. Raději si nechte v zahradním centru osivo namíchat na míru nebo zvolte univerzální směs, která sice není tak reprezentativní jako anglické trávníky, nicméně snese velké výkyvy.

Krok čtvrtý: Osetí

Když máme půdu dokonale připravenou k osetí, hráběmi lehce rozrušíme její povrch a semeno rozhodíme v potřebném množství, které uvádí výrobce. Nikdy nesázejte semene víc, než je potřeba. Trávník by pak sám se sebou bojoval o trochu světla. Osivo sejeme do kříže. Poté můžeme lehce zahrabat nebo uválet.

Krok pátý: Výsledek a první péče

Semínka a vzrůstající travičku je třeba pečlivě zalévat. Nikdy nesmí vyschnout, dokud dostatečně nezesílí. Nedostatek vláhy při založení trávníku se projeví na jeho konečném vzhledu. K prvnímu sečení doporučujeme přistoupit až při výšce 10 centimetrů. Nejprve sekáme na vyšší výšku, postupně snižujeme.

K sekání mladých trávníků je ideální vřetenová sekačka, která stébla stříhá a nehrozí jejich vytržení. Také se pak netvoří suché, žluté konce a trávník je výrazně zdravější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat