Zahrada bezpečná i pro děti: Proveďte si malou revizi

Teplé jarní dny jsou ideální k venkovním aktivitám. Především děti to táhne ven a zahrada se tak opět stává místem, kde se cítí volně a svobodně. Uvažovali jste ale o tom, jestli zde na ně nečíhá nějaké nebezpečí? Na tyhle věci si dejte pozor!

Zahrada na první pohled může působit „neškodně“. A co na ten druhý? Pokud máte velmi malé děti, je důležité z ní odstranit vše, o co by se mohly poranit. Na co si dát největší pozor?

Riziko jedovatých květin

Rozmanité a barevné květy jsou pro zvídavé potomky velkým lákadlem. Zejména batolata s oblibou poznávají svět svými ústy. Proto je nezbytné poznat jedovaté rostliny. Na jaře je to například konvalinka nebo lýkovec jedovatý. Další hrozbou může být břečťan, oleandr, rulík zlomocný nebo tis. Vyhnout byste se měli také výsadbě trnitých rostlin, mezi něž patří oblíbené růže. Vítanou alternativou mohou být levandule, sedmikrásky nebo slunečnice. U květin to však jenom začíná.

„Nenápadné“ nástrahy

Zkontrolujte, zda jsou v pořádku kamenné chodníky a schody a opravte případné praskliny. Rovněž je třeba upevnit uvolněnou dlažbu. Příčinou poranění a nehod mohou být také nerovnosti terénu, z těchto důvodů nezapomeňte srovnat povrch. Na začátku sezony je dobré prověřit i stav zahradního nábytku. Hledejte škrábance a jiná poškození, která představují nebezpečí.

Hřiště a trampolíny

V posledních letech stoupá obliba trampolín a dětských hřišť. Ty se pomalu stávají nedílnou součástí většiny zahrad. Dětské prolézačky, houpačky a skluzavky by měly být navrženy s ohledem na bezpečnost dětí. Pozornost věnujte i jejich umístění. Pokud dítě spadne na měkký povrch, hrozí menší riziko poranění. Mezi zahradní vybavení, které je nejvíce spojováno s dětskými úrazy, však patří již zmíněné trampolíny. U nich je velmi důležitá bezpečnostní síť. Svým dětem také stanovte pravidla týkající se počtu osob uvnitř trampolíny. Srážka s někým dalším bývá nejčastější příčinou úrazu! A proč se soustředit i na obyčejný plot?

Prevence ve formě oplocení

Ujistěte se, že je váš pozemek po celém obvodě oplocený. Ploty a brány pravidelně kontrolujte. Dítě dokáže velmi rychle nejít mezeru, kterou se může dostat ven. V případě, že máte na zahradě nějakou vodní plochu, neváhejte ji ohradit alespoň nízkým nenápadným plůtkem.

Ze statistik totiž vyplývá, že úrazy mají v České republice na svědomí ročně 300 mrtvých a další 3000 trvale postižených dětí. Každá nehoda má své příčiny a nestává se náhodou, obvykle jí předchází riziková situace. Správnou a včasnou prevencí se dá většině tragédií předejít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat