Kácení stromů v zahradě: Využijte dřevo i jinak než na topení

03.05.2019 | Bydlení a design

Jaro je obdobím rekultivace našich zahrad a čas od času je třeba zasáhnout radikálněji než obvykle. Pokud se chystáte kácet stromy na vašem pozemku a dřevo z nich nevyužijete k zátopu, využijte ho kreativně a funkčně.

Nejdříve legislativa

Pokud máte na pozemku stromy, kterých byste se rádi zbavili, neznamená to automaticky, že je můžete jednoduše uříznout a zpracovat. V rámci zájmu o zachování ochrany životního prostředí byl totiž vydán zákon, který jasně určuje, kdy a které stromy můžete bez obav pokácet a na které již bude potřeba povolení.

Na své zahradě můžete bez hrozby pokutou pokácet jakékoliv ovocné stromy bez ohledu na jejich stáří, velikost a stav. Ostatní stromy můžete bez povolení pokácet jen tehdy, jestliže obvod kmene nepřesahuje 80 cm. V opačném případě musíte požádat o povolení odbor životního prostředí nebo obecní úřad.

Větve

Pokud se vám strom podaří úspěšně pokácet, odstraňte z něj veškeré větve. Ve větších hobbymarketech provozují půjčovny zahradní techniky, kde vám za poměrně příznivou cenu zapůjčí štěpkovač, který vám pomůže větve zpracovat. Štěpka z jehličnatých a ovocných stromů se skvěle hodí do okrasných záhonů jako mulč. Nejen že vypadá velmi pěkně, ale pomůže udržovat vláhu v půdě záhonu. Pozor si však dejte na štěpku z ořešáku. Ta poslouží pouze jako dekorace tam, kde nebude v kontaktu s rostlinami. V opačném případě riskujete jejich uhynutí.

Kmen

Z kmene stromů lze s trochou úsilí vytvořit překrásné zahradní chodníčky. Pomocí motorové pily nařežte kmen na přibližně dvacet centimetrů tlusté špalky a nechte je alespoň měsíc proschnout. Poté je pořádně napusťte ochranným prostředkem proti hnilobě a škůdcům. Pokud už víte, kudy cestička povede, vykopejte ji v požadovaném tvaru a hloubce 25 centimetrů. Na dno výkopu rozhrňte pravidelnou vrstvu jemného štěrku a na něj usaďte špalíky. Ty potom obsypejte štěrkem, suchým betonem nebo hlínou.

Pařez

Co se týče pařezu, máte několik možností. Tou první je vykopat ho. Pokud nemáte k dispozici traktor nebo jiného silného pomocníka, kterým byste pařez vytáhli ze země vcelku, dozajista se pěkně nadřete. Další možností je nechat ho na místě a použít jej jako nohu zahradního stolku nebo podstavec pro květináč. Jestliže se ho ale chcete zbavit a zároveň z něj mít užitek, navrtejte do něj díry a ty vyplňte násadou hlívy ústřičné. Této zdravé houbě se v pařezech dobře daří, tudíž můžete čekat slušnou úrodu. Po nějakém čase houba pařez úplně rozloží a nezbude po něm ani památky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat