Rostliny pro zdraví: Založte si svou vitaminovou zahrádku

18.04.2019 | Bydlení a design

Pokud dáváte přednost vitaminům z přírody, rozhodně byste měli založit vlastní zdroje. Na svých zahrádkách, terasách i balkonech lze totiž pěstovat rostliny plné blahodárných účinků, za které byste v obchodě dali jmění. Které by vám neměly chybět?

Rakytník

Rakytník obsahuje až 20x více vitaminu C než například pomeranč a tím se řadí mezi nejzdravější vůbec.  Cenné léčivé látky se využívají na posílení imunity, působí proti únavě a funguje jako prevence chřipky, infekcím a nachlazení.  Rakytník je vskutku nenáročná rostlina a pěstovat ji lze jak volně, tak i ve větším květináči. Ale pozor! Aby rakytník plodil, je třeba koupit vždy dvě rostliny. Jednu samčí a druhou samičí. Na to vás však v dobrém zahradnictví upozorní.

Fíkovník

Milujete fíky a nedočkavě čekáte, až se objeví na pultech obchodů? Takový fíkovník se dá dobře pěstovat i v květináči. Je to teplomilná rostlina, která vyžaduje slunce. Bez problému tak přes léto může zdobit vaši terasu a v zimě obývák. Fíky jsou bohaté na vlákninu, a proto jsou vhodné, pokud často trpíte zácpou. Jsou také skvělým zdrojem energie, vitaminů a minerálních látek. Podporují zdravý stav kostí a zubů, snižují krevní tlak, redukují tvorbu akné a posilují imunitu.

Goji

Goji neboli kustovnice je na našem trhu tak trochu novinkou. Čínská medicína však plody kustovnice využívá již odpradávna. Je to neuvěřitelně silný antioxidant, který pomáhá proti předčasnému stárnutí, stimuluje a podporuje vitalitu. Vzhledem k obrovskému obsahu vitaminů se, podobně jako rakytník, řadí mezi nejzdravější ovoce. Goji lze pěstovat i v nádobě, ale více se jí daří v zahradní půdě na plném slunci. Konzumovat se dá čerstvá, sušená, ve formě čajů, marmelád nebo jako přísada do müsli.

Arónie

Arónie je v podstatě odrůda jeřábu, která pochází ze Severní Ameriky. Šťavnaté bobule arónie skrývají množství vitaminů, antioxidantů a bioaktivních látek, které podporují správný chod organismu a imunitního systému. Arónie je nenáročný, asi 1,5 m vysoký keř, který v průběhu roku mění své barvy ze zelené až po temně purpurové. Bude tedy skutečnou chloubou vaší zahrady.

Ženšen

Tato rostlina je především v Číně považována za jeden z nejdůležitějších zdrojů zdraví. Posiluje imunitu, odbourává stres, funguje jako prevence infarktu a rakoviny. Nejčastěji se konzumuje jako čaj, lze z něj ale také tvořit domácí kosmetiku, jako jsou šampony, tělové masky nebo obklady proti bolesti a na popáleniny. Pěstovat ji lze v bytě po celý rok a to i v malých květináčích. Ženšen je popínavá rostlina, tudíž nevyžaduje velké pěstební nádoby, ale je nutné, aby měl oporu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat