Zařizujete domácnost: Vyhněte se nákupům bez rozmyslu a rad odborníků

20.05.2019 | Bydlení a design

Zařizování nového bydlení se často jeví jako jednoduchý a pro mnohé i lákavý proces. Lze při něm totiž popustit uzdu fantazii a nechat vyřádit své kreativní já. Zejména rozsáhlejší úpravy interiéru avšak velmi ovlivní, jak se v následujících letech budete ve svém obydlí cítit, a tak není od věci si připomenout nejčastější chyby, ke kterém nezřídka dochází.

Které to jsou?

To chci, to chci!

Jednou ze začátečnických chyb jsou impulzivní nákupy. K těm často dochází již ve fázi, kdy interiér ještě prochází rekonstrukcí a není tak jednoduché si představit finální výsledek. Mnozí mají tendence impulzivně nakupovat doplňky nebo kusy nábytku, které při svých toulkách po obchodech náhodně objeví, a přestože se jednotlivé věci mohou zdát ideální, v důsledku se do interiéru nehodí nebo kupříkladu ani nevejdou.

„S tímto problémem se často setkávám zejména v počátku rekonstrukce, kdy má majitel velmi nejasnou představu o tom, jak by měl interiér vypadat, nejrůznějším výhodným koupím však nemůže odolat. Málokdo si ale uvědomuje, že právě nepromyšlenost finální podoby interiéru se může citelně podepsat i na finančním rozpočtu. Nemluvě o tom, že pokud zbrkle pořídíte nějak výrazný kus nábytku, budete na něj poté muset brát ohledy při každém dalším rozhodnutí,“ upozorňuje interiérová designérka Anke Glut na jednu z nejčastějších chyb, které se lidé při zařizování bydlení dopouštějí.

Bez plánu raději ne

S impulzivními nákupy přímo souvisí i to, zda máte na finální projekt vypracovaný plán. Ten totiž může pomoci s řešením interiéru s netradičními dispozicemi, ale hlavně vám pomůže držet se toho, co jste s interiérem od začátku zamýšleli udělat.

„Mnozí si neuvědomují, co může vymýšlení toho, jak bude interiér vypadat, za pochodu způsobit. Nejčastěji se to týká netradičně řešených místností či malých bytů, kde opravdu není prostor na chyby a je naprosto žádoucí, abychom přesně věděli, kde co bude a k čemu to bude sloužit. K tomu slouží 3D vizualizace, která by měla stát na počátku každé rozsáhlejší rekonstrukce,“ říká Anke Glut.

Jasný plán stanovující rozvržení místností a jejich finální podobu je však důležitý i z toho důvodu, abyste si dokázali určit minimální rozpočet, který bude na celou rekonstrukci a následné zařizování potřeba. Jedině tak můžete eliminovat riziko toho, že vám ve dvou třetinách rekonstrukce dojdou finance, což je samo o sobě poměrně velkým problémem.

Na čem nešetřit?

Další častou chybou při zařizování interiéru je snaha ušetřit na věcech, na kterých by se zpravidla šetřit nemělo. Jedná se například o podlahu, vybavení koupelny, kuchyňskou linku či sedačku.

Všechny výše zmíněné součásti interiéru jsou totiž denně používány a opotřebovávány všemi členy domácnosti, a proto by se při jejich koupi mělo hledět zejména na kvalitu, nikoli na kvantitu.

Kutilové ano, ale...

Možná máte pocit, že některé dílčí opravy a projekty můžete zvládnout sami jen na základě návodu na internetu, ne vždy se ale tento přístup může vyplatit. Naopak, v těchto případech často dochází k tomu, že se během poměrně krátké doby mohou projevit nejrůznější nedokonalosti a vady, jejichž oprava si bude žádat citelnou finanční injekci. Už jen z toho důvodu je vhodnější obrátit se na profesionální firmy, které se danou problematikou zabývají.

„Lidé mají často strach z toho, že se při využití profesionálů dostanou na úplně jiné peníze a celá rekonstrukce bude o to dražší. Je si ale nutné uvědomit, že se jedná o investici do budoucnosti a to, co nyní zaplatí navíc, se jim v následujících letech několikanásobně vrátí. Nehledě na to, že každý interiérový designér má svou síť dodavatelů a partnerů, u kterých lze mnohdy zařídit výhodnější podmínky nebo kupříkladu i slevu,“ dodává k celému problému Anke Glut.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat