Pořízení bazénu: Poradíme vám, který bude ten pravý

09.05.2019 | Bydlení a design

Než si pořídíte bazén, je potřeba si ujasnit pár důležitých otázek a nesáhnout po první nabídce, která se vám naskytne. Výběr by se měl odvíjet nejen od finančních možností, ale od nároků na jeho užívání a také od požadavků na údržbu.

Nejlevnější varianta

Pokud je vám v létě horko, rádi byste měli na zahradě vlastní bazén, ale peněz není nazbyt nebo naopak pořizujete bazén pouze pro své ratolesti, je lepší investovat menší částku do nadzemního modelu. Nejběžnější jsou takzvané „cibuláky“, kterým nafouknete okrajový prstenec a napouštěná voda už se postará o jeho „postavení“ tím, že tlačí prstenec nad hladinou. Větší modely lze připojit ke klasické pískové filtraci a udržovat vodu v bazénu čistou. Výhodou těchto bazénů je velice nízká pořizovací cena, nevýhodou naopak jeho tvar, který neumožňuje pohodlné čištění stěn bazénu a na těch se po čase usadí slizký film, který má negativní vliv na kvalitu vody.

Lepší variantou je investovat do plechových bazénů, jejichž konstrukci snadno postaví každý šikovný kutil. Konstrukce se následně vyloží speciální fólií, která je velmi odolná a vybrat si můžete z nepřeberného množství designů. Bazén má vnější stěny pohledové, takže nebude zahradu nijak hyzdit, lze jej ale i obložit podle vkusu majitele. Takové bazény lze pořídit od patnácti tisíc výše. Existují modely, které lze i částečně, nebo dokonce úplně zapustit do země. Jejich ceny ale začínají o deset tisíc výše. Tento typ má výhodu i v možnosti snadné výměny fólie v případě jejího poškození. Životnost takových bazénů lze počítat na deset až patnáct let.

Laminát

Pokud jde o zapuštěné bazény, nejčastější volbou bývá typový bazén z laminátu. Jeho instalace je v případě zapuštěných bazénů nejrychlejší a nejsnazší. Také ceny jsou poměrně příznivé. Laminát má také poměrně dlouhou životnost. V případě, že udržujete vodu ve správných hodnotách, může vám sloužit desítky let. V případě odprýsknutí svrchního nástřiku lze poškození snadno opravit. Laminátové bazény o velikosti 6 x 3 metry lze sehnat i za dvacet tisíc. Je však nutné připočítat cenu za výkopové a instalační práce a příslušenství, případně zastřešení. Pokud zvolíte alternativu „na klíč“, počítejte s částkou okolo sedmdesáti tisíc korun.

Plast

Plastové bazény zapuštěné do země jsou druhou nejpoptávanější variantou. Mohou být sice levnější než bazén z laminátu, materiál ale velmi brzy křehne, ztrácí barvu a případné opravy jsou velmi špatně řešitelné. Prasklé spoje je třeba svařit a to se většinou neobejde bez vypuštění bazénu.

Beton

Betonové bazény jsou jedny z nejtrvanlivějších vůbec. Pořizovací náklady jsou ale poměrně vysoké. Částky za kompletní realizace se pohybují od 150 tisíc korun výše. To ale v případě, že si zajistíte výkop a základní stavbu provedete svépomocí a od firmy si pak necháte pouze navařit fólii nebo obložit bazén keramikou. Výhodou je však možnost dát bazénu jakýkoli tvar od standardních plaveckých obdélníků, až po přírodně vyhlížející koupací jezírko.

Nerez

Nerezové bazény se vyznačují obrovskou životností a stálostí materiálu. I po třiceti letech bazén s trochou péče vypadá jako nový. Jejich kvalita je ale na úkor vyšší pořizovací ceny. Nerezové bazény jsou však mnohem méně náročné na údržbu a poskytují výhody v možnosti použití slané vody, která má dezinfekční účinky a není potřeba pravidelně doplňovat agresivní chemii. Je tedy skvělou volbou pro lidi s kožními potížemi.

Kompromis?

Sečteno, podtrženo, jako nejlevnější a nejtrvanlivější varianta se jeví bazén laminátový. Nejenže je velmi rychle postaven, ale také vydrží mnoho let krásný, pořizovací cena není astronomická, jako je tomu v jiných případech a případné opravy jsou snadno řešitelné. Pokud tedy chcete ekonomický bazén do země, vsaďte na laminát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat