Skladování potraviny: Co do lednice patří a co ne

29.05.2019 | Bydlení a design

Snad každý z nás doma lednici má, ale už málokdo ví, co do ní skutečně patří a kam potraviny v lednici umístit, abyste jídlo udrželi co nejdéle čerstvé a chutné. Poradíme vám, jak potraviny správně skladovat.

Brambory ani cibuli ne!

Přesto že jde o poměrně rozšířenou informaci, stále se najdou tací, kteří brambory uskladňují v lednici. Jenže nízká teplota způsobuje přeměnu škrobu na cukry a brambory jsou potom sladké a moučné. Měly by se skladovat v chladu a temnu. Jutový pytel a sklep jsou tedy vhodnější.

To samé platí v případě uskladnění cibule. Ani tu není vhodné dávat do lednice, kde poměrně rychle plesniví. Cibule by měla dělat ve sklepě společnost bramborám.

Citrusy do lednice nepatří

Mandarinky, pomeranče, pomela, grepy, ale ani citrony. Nic z vyjmenovaného by se nemělo dávat do lednice, pokud vám vysloveně nejde o to, aby bylo ovoce studené. Citrusy v chladu velmi rychle měknou a plesniví. Pokud potřebujete uchovat například polovinu citronu, položte ji na talířek a přiklopte hrnkem nebo uzavřete do krabičky a nechte v pokojové teplotě.

Okurky, rajčata, papriky na stůl

Této zelenině chlad nesvědčí. Déle vám vydrží, pokud ji necháte v košíku na stole. Zejména rajčata v lednici mouční a ztrácejí chuť.

Ředkvičky, salát, chřest nebo bylinky

U těchto druhů zeleniny se nemusíte lednice bát, ale musíte jí dopřát trochu vody. Ředkvičky budou krásně křupavé, pokud je uskladníte očištěné v misce s vodou. Chřest, salát a čerstvé bylinky před uložením do chladu pokropte vodou a zabalte do utěrky.

Vejce

Někdo tvrdí, že vejce do lednice nepatří, druhý zase, že ano. Jak to tedy je? Ideální teplota pro skladování vajec je 8–18 °C. Čím nižší teplota v tomto rozmezí, tím déle vejce vydrží. Ideální tedy je, pokud máte nějaký chladný sklípek, kam je můžete uložit. Pokud ne, nezbývá, než je dát do lednice. Neskladujte je však ve dveřích, přesto, že se zde často nacházejí držáky na vejce. Vejce by mělo být skladováno ve stabilní teplotě a tu dveře lednice neposkytují. Dejte je tedy na horní polici, kde je nejtepleji a zasuňte je až dozadu. Nikdy je do lednice nedávejte v papírovém obalu, který je plný bakterií.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat