Boty, peří nebo vlnu bez nervů vyperte i doma

05.07.2021 | Bydlení a design

Štítky na prádle vás nabádají, abyste tyto konkrétní kousky svěřili do rukou odborníkům? Ale vám se zrovna nechce jet někam do prádelny, s klidem je můžete vyčistit i doma. Stačí jen dodržet pár zásad.

Peří

Polštáře, pokrývky nebo bundy vyplněné peřím lze prát v běžné pračce. Pokud máte dostatečnou kapacitu bubnu, aby měl praný kus dostatek prostoru, nemusíte se toho vůbec bát. Peří lze prát na 40 °C, používat byste však měli pouze prací prostředky určené k praní peří, jinak hrozí jeho slepení a slehnutí. Pračku nastavte na nejvyšší otáčky, aby se prádlo dokonale vyždímalo. Při sušení je potřeba jej každou chvíli protřepat, aby peří prosychalo a neslepovalo se. Ideální je, pokud máte doma sušičku. Ta peří dokonale vysuší a načechrá.

Kůže

Kožené oděvy do pračky rozhodně nepatří. Hrozilo by jim ztvrdnutí nebo nevratné zmačkání. Kožené oděvy je možné omýt vlhkým hadrem a speciálním mýdlem na kůži. K sehnání jsou i čisticí pěny, které materiál vyčistí do hloubky. Na podšívku můžete použít běžný prací prostředek, ale pozor na přehnané nasáknutí. Oblečení poté pečlivě vysušte suchým hadrem, nechte proschnout a vyvětrat a následně ošetřete přípravkem na kůži.

Vlna

K praní vlny potřebuje program pro speciální materiály nebo ruční praní s nízkou teplotou do 30 °C. Při vyšší teplotě se vlákna srazí nebo ztratí svoji elasticitu. Používejte pouze prací prostředek, který vlněná vlákna ochrání. Pokud je oděv skutečně zašpiněný, nejprve ho na noc namočte do kbelíku se studenou vodou a kyselinou citronovou. Teprve poté jej vyperte. Nikdy však vlnu neždímejte. Naprosto zničíte tvar oblečení. Rozložte ho na ručník a společně s ním prádlo srolujte a vodu z oblečení vymačkejte do něj. Poté ho rozložte na sušák do vodorovné polohy a nechte uschnout.

Boty

Nejprve byste se měli podívat, z jakého materiálu vaše boty jsou. Pokud jsou plátěné či látkové, můžete je bez obav vyprat. Jestli jsou však z kůže nebo semiše, na pračku rovnou zapomeňte, pokud o boty nechcete přijít. Aby se vám boty v pračce neotloukly, vložte je do pracího pytle nebo povlaku na polštář. Použijte klasický prací prostředek a teplotu nastavte na 30 °C. Po vyprání boty vycpěte novinami, abyste urychlili sušení a navrátili jim správný tvar. Boty pak položte k radiátoru nebo na slunce.

Zdroj: ehow.com, goodhousekeeping.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat