Zaostřeno na sedačky: Jak si vybrat tu správnou

30.05.2019 | Bydlení a design

Shodli jste se doma na tom, že vaše stará sedačka dosloužila a je na čase vybrat novou? Ne vždy je takový výběr snadný a špatná volba se často projeví až po nastěhování sedací soupravy na její místo. Jak se vyhnout zklamání a nepohodlí a zvolit takový kus nábytku, který bude po všech stránkách vyhovující?

V hlavní roli prostor

Ujasnit si kolik místa pro nový kus nábytku skutečně máte, je jedním z nejzásadnějších bodů správného výběru. Nezřídka si totiž lidé pořizují větší sedačky, než měli dosud a často pak narazí na potíže s nedostatkem prostoru. Nová sedačka se pak stane nejen překážkou při pohybu po místnosti, ale doslova pěstí na oko, jelikož je jednoduše příliš velká.

Správná velikost sedačky by se měla odvíjet od počtu obyvatel domácnosti, přičemž na jednoho připadá 60 centimetrů sedací plochy. Pokud je někdo z rodiny většího vzrůstu, počítejte s osmdesáti centimetry.

Tvar

Dalším krokem je výběr správného tvaru sedačky. Pokud žijete v páru nebo vaše rodina nečítá více než tři členy, dejte přednost třímístným pohovkám s užšími područkami. Područky zútulní vzhled interiéru a úzká varianta vás neokrade o potřebné centimetry.

Jestliže trávíte mnoho času lenošením v obýváku a máte dostatek prostoru, můžete vybírat i mezi sedačkami s lenoškou. U malých místností se ale vyvarujte výběru stále oblíbenější sedací soupravy do tvaru „U“, která působí skutečně monstrózně a je vhodná pouze do skutečně velkých prostor.

Materiál

Když už víte, jak velkou sedačku si můžete dovolit a jaký bude mít tvar, můžete přistoupit k volbě materiálu. Mezi ty nejčastější patří kůže, koženka a textil.

Sedačky z kvalitní kůže, s bytelnou, dřevěnou či kovovou konstrukcí vydrží jako netknuté dlouhá léta. Je však třeba se o kůži starat, pravidelně ji čistit speciálním mýdlem a mazat prostředkem určeným na kůži. Takové sedačky jsou ale poměrně drahé. Kůže také působí chladně, což může bytu ubrat na útulnosti, nicméně přidá na luxusu.

Další možností je koupě koženkové sedačky. Výhodou tohoto materiálu je snadná údržba, stačí ji čas od času otřít vlhkým hadrem a dále už nemusíte dělat nic. Stejně jako kožené sedačky, působí i koženkové chladně, bohužel ale nejen na oko, ale i pocitově, což může být leckomu nepříjemné. V takovém případě je lepší sáhnout po textilním čalounění. Ideální je, pokud je potah sedací soupravy snímatelný a pratelný. Výhoda textilií je zejména v možnosti výběru dekoru, čímž může dokonale zapadnout do stylu ostatního vybavení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat