Chcete doma barvy, ale bez chemie: Zkuste tuhle přírodní cestu

26.06.2019 | Bydlení a design

Jste vy nebo vaše děti kreativní a rádi si doma vyrábíte všelijaké dekorace? S tím je většinou spojeno používání nejrůznější chemie, jako jsou barvy, lepidla apod. Přinášíme pár tipů, jak se chemii vyhnout a tvořit zdravě, společně s těmi nejmenšími umělci.

Barvy z oddělení ovoce a zeleniny

Přírodní barviva získávaná z nejrůznějších rostlin jsou odpradávna nejčastější přísadou těch dnešních, na konci výroby bohužel chemických směsí, určených k nátěrům dřeva, barvení textilií apod. K tomu, abyste byli s výsledkem vašeho tvoření spokojení, nepotřebujete však žádná rozpouštědla a jiné přísady, než samotné potraviny, které jsou běžně k dostání na pultech obchodů.

Batikování řepou

Jistě jste si někdy při přípravě oběda všimli, jakou má řepa nádherně temnou bordó barvu. Nemusí však nutně skončit v našich žaludcích, i když i to je samozřejmě prospěšné. Se šťávou z řepy lze totiž velice snadno obarvit nejrůznější přírodní materiály, jako je len, bavlna nebo vlna. Vyzkoušíte to? Nastrouhejte tři větší řepy do mísy, přilijte hrnek octa a připravte takto barvicí směs. Vezměte kus látky, kterou hodláte zdobit a udělejte na ní malé uzlíky. Části látky můžete svázat provázkem nebo omotat gumičkou. Jednotlivé uzlíky pak namáčejte v míse se směsí a nechte uschnout. Po zaschnutí uzlíky rozvažte, látku vyperte a do praní přidejte ještě trochu octa a lžíci soli, aby se barva zakonzervovala a nepouštěla při dalším praní. Při této metodě vzniknou nádherné abstraktní motivy, které učiní každý kousek látky naprostým originálem.

Nátěry dětského nábytku

Děti poznávají svět svými ústy a ochutnávání se týká i nábytku, se kterým přijdou do styku. Máte-li obavy z použití chemických barev, vyzkoušejte moření nábytku ořechovým výluhem. Nejenže obarví váš nábytek do krásných odstínů hnědé, ale také ochrání dřevo před škůdci. Výluh připravíte jednoduše. Vezměte starší kbelík nebo nádobu, u které nebude vadit případné obarvení a vložte do ní listy, případně i slupky ořešáku a nechte ve třech litrech vody několik dní odstát. Čas od času výluh promíchejte. Hotový výluh sceďte, přidejte dvě deci lihu a aplikujte štětcem na nábytek z masivu. Po dosažení požadovaného odstínu a dokonalém proschnutí ošetřete nábytek olejem.

Postaršovací kouzlo

Pomocí černého čaje nebo kávy lze v podstatě na každém savém materiálu vytvořit efekt tmavé patiny. Postačí vám k tomu jen jeden z výše uvedených nápojů a větší kus hadru z přírodního materiálu. Kousek látky namočte v černém čaji nebo kávě a přetírejte vybraný kus nábytku tak, aby nebyl zcela nasáknutý. Spíše tvořte jakési šmouhy vlhkým hadrem.

Potřením papíru čajem nebo kávou můžete vytvořit dokonalý základ pro elegantní přáníčka nebo například diplomy. Papír namočte, pokapejte nebo potřete tekutinou a nechte uschnout. Poté přes ručník přežehlete žehličkou.

Fantazii se meze nekladou

Barvit lze nejen kávou, řepou nebo ořechy. Vyzkoušejte také kurkumu, třezalku, borůvky, červené zelí, cibulové slupky, svízel, vratič nebo zlatobýl. Každá surovina nabízí jinou škálu barevných odstínů od žluté, přes zelenou, modrou, až po odstíny červené a hnědé.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat