Chyby s mikrovlnkou: Dáváte do ní plastové krabičky nebo syrové maso

23.07.2019 | Bydlení a design

Je mnoho věcí, které do mikrovlnky nepatří. Přesto se lidé doporučením výrobců často neřídí a pak se diví, když to v lepším případě odnese jen mikrovlnka a ne zdraví člověka. Tady jsou nejčastější věci, které lidi do mikrovlnné trouby nejčastěji dávají a neměli by.

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce má dužinu plnou vody a často také pevnou slupku. Vodnatá dužina se extrémně rychle zahřívá a obal, který ji zvenku chrání, po chvíli praskne, čímž vznikne poměrně slušná exploze. Kromě toho, že budete omývat půl kuchyně, zničíte také ventilátor mikrovlnné trouby. Ovoce tedy do mikrovlnky nedávejte, a když už, tak alespoň nakrájené či nastrouhané a s poklopem.

Syrové maso

Používáte mikrovlnku k rozmrazování masa? To není zrovna ideální. Přestože má mnoho spotřebičů funkci rozmrazování, větší kus masa bude po několika desítkách minut zvenku vařený a uvnitř stále zmrzlý. Maso tedy nejen ztratí na kvalitě, ale během té půlhodinky rozmrazování se v něm extrémně rychle rozmnoží bakterie. Mnohem lepší je vyndat maso večer a dát jej rozmrazit do chladničky.

Vejce

Dávat do mikrovlnky vejce se skutečně nevyplácí. Přestože existuje mnoho nádob, které jsou přímo k vaření vajec v mikrovlnné troubě určené, výsledek bývá vždy katastrofální a to i s jejich použitím. Jestliže vejce předem do nádoby rozklepnete, rozhodně vás nemine čištění trouby. Pokud ho ale nerozklepnete a necháte je ve skořápce, vyrobíte si malou časovanou bombu. Vnitřek vejce se rychle zahřeje a pára, která nemá kam uniknout, roztrhá skořápku na kusy. Vejce v mikrovlnce je jednoduše takový malý granát.

Plastové krabičky

Ohříváte pokrmy v plastových krabičkách? A jste si skutečně jisti, že jsou pro tento účel vhodné? Levné plastové krabičky nejsou schopny odolávat vysokým teplotám, tudíž se z nich po dobu zahřívání uvolňují škodlivé a rakovinotvorné látky. Boxy a krabičky, které jsou pro ohřívání v mikrovlnce vhodné, by měly být vždy řádně označeny.

Kovy

Kdo už dal někdy do mikrovlnky lžičku, kastrůlek nebo máslo v obalu jistě ví, že to nebyl ideální nápad. S největší pravděpodobností mikrovlnka metala blesky a působila na okamžik jako stroj času. Někdy ovšem, když kovu v přístroji není moc, nedá to spotřebič hned znát. Výsledek vaší chyby můžete pozorovat v podobě špatného ohřevu či nefunkčnosti nastavení. Jednoduše si mikrovlnku rozbijete, ani nemusíte vědět jak. Mnohdy stačí i malý, ozdobný proužek na okraji talíře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat