9 tipů, jak v zimě ušetřit na energii

07.01.2020 | Bydlení a design

Každá rodina chce logicky v zimě ušetřit za vytápění a přitom se doma neklepat zimou. Nemusíte však hned zateplovat celý dům. Existuje spousta možností a nejrůznějších opatření, jak v zimě za energii ušetřit. Někdy pomohou jen drobné úpravy či chytré nastavení termostatu, jinde menší investice, a někdo se nevyhne třeba i větším investicím například do nových oken.

Sepsali jsme pro vás 9 tipů, jak snížit náklady na vytápění a přitom se doma cítit stále příjemně:

Drobné úpravy interiéru

Nejlevnější věc, kterou můžete udělat, je poupravit svůj interiér. Oddělejte nábytek od radiátorů nebo jiných topných těles, aby mohlo teplo proudit do místnosti. Zkraťte si závěsy, jestli vám radiátory zakrývají. Za radiátory můžete nalepit odrazné fólie. To vše je levné a účinné.

Nová stínící technika

Tepelně izolační vlastnosti oken vylepší i stínící technika. Nejlepší jsou v tomto ohledu venkovní rolety a žaluzie, které udrží za oknem nejen mráz, ale i horko v létě. Pomohou i závěsy nebo vnitřní rolety či žaluzie.

Nová okna

Jestli máte dostatek prostředků, můžete si pořídit kvalitní plastová nebo i hliníková okna s izolačními trojskly. Tím výrazně zlepšíte celkovou izolaci svého domu. Kvalitní plastová okna ve výsledku nejsou ani tak drahá, a když si je pořídíte třeba v dřevěném dekoru, vypadají k nerozeznání od dřevěných.

Tip: Víte, že existují dřevěné dekóry pro plastová okna v barvě zlatý dub, mahagon, ořech, bahenní dub ad.? Podívejte se na plastová okna a jejich barevné dekóry. 

Správné větrání

Důležité je větrat krátce, ale intenzivně. V zimě nemá smysl nechat otevřené okno na ventilaci. Lepší je vyvětrat třeba pětkrát za den tím, že otevřete dvě protější okna na 3-5 minut naplno. Vyvětráte, ale neztratíte tolik tepla.

Tip: Další informace o správném větrání se dozvíte v článku: Jak správně větrat

Vylepšení a oprava oken

Pokud nechcete investovat do nových oken, můžete okna vylepšit například izolačními fóliemi. Dobré je zkontrolovat těsnění, okna seřídit, opravit okna tak, aby přes ně neunikalo drahocenné teplo.

Zateplení fasády

Velkou investicí je celkové zateplení fasády. V kombinaci s kvalitními okny a utěsněnou střechou je to však důležitý prvek, který má na tepelně izolační vlastnosti vašeho domu zásadní význam.

Regulace teploty

Ideální je přednastavit termostat podle vašeho „rozvrhu“. Pokud jste přes týden v práci a byt či dům je většinu dne prázdný, pak není nutné naplno topit. Nechte topení sepnout chvíli předtím, než se vrátíte domů, ať nepřijdete do zimy. Stejně tak není nutné topit naplno večer a přes noc, v nepřetopené místnosti se spí lépe. Naopak o víkendech, kdy jste doma, si teplo neodpírejte. Obdobně, když jste na dovolené. Topení můžete mít vypnuto a dnes už je možnost zapnout ho i na dálku krátce před vaším návratem.

Přídavná topidla

Přestože máte vhodně nastavený termostat, občas můžete mít pocit chladu. Jednoduchým řešením jsou přídavná topidla, která můžete používat jen na občasné přitopení, ale někdo je využívá i pravidelně. V případě občasného přitápění je častou volbou klasický přenosný přímotop. Pozor ovšem na ty s ventilátorem, víří prach, a proto nejsou vhodné pro alergiky a astmatiky. Přímotop se hodí na chvilkové přitopení, při dlouhodobém použití není jeho provoz příliš ekonomický.

Tip: Moderní topidla mají řadu praktických h funkcí, jako časovač, termostat, dálkové ovládání ad. Podívejte se na nabídku přídavných topidel.

Dlouhodobé přitápění

Pokud máte v domě místnost, kterou nevytápíte pravidelně (např. pokoj pro hosty, garáž…), přesto ji potřebujete někdy vyhřívat na delší dobu, když přijedou prarodiče na pár dní nebo když kutíte o víkendu v garáži, pak je vhodný spíše olejový radiátor. Je velmi úsporný při dlouhodobém použití a lze použít i přes zimu na chalupě, kde chcete mít nezámrznou teplotu. Jeho provoz je velmi ekonomický a navíc nevíří prach (pokud si vyberete přístroj bez ventilátoru). Jak jej vybrat se dozvíte v článku: Jak vybrat olejový radiátor.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat