3chodové menu z chřestu. Česká klasika opět na talíři

Chřest má v kuchyni rozmanité využití, často se servíruje obalený v šunce s holandskou omáčkou, ale zdaleka to není jediná možná úprava. Přesvědčit se o tom mohou všichni, kteří vyrazí na Chřestfest do jedné z deseti vyhlášených restaurací na speciální festivalové menu!

Cílem Chřestfestu, jak napovídá i podtitul festivalu, je ukázat, že chřest je dostupný. A nejen to, také velmi chutný a všestranně využitelný v kuchyni. Spolu s šéfkuchaři partnerských restaurací jsme pro vás připravili malou festivalovou ochutnávku!

Druhý ročník festivalu Chřestfest potrvá až do neděle 20. května 2012. Všichni milovníci dobrého jídla si tak mohou na chřestových specialitách pochutnávat ještě pár dní. Festivalu se tentokrát účastní osm pražských a dvě brněnské restaurace, které shodně připravily 3chodová menu za cenu 290 Kč. Více na www.chresfest.cz

Naším cílem je, aby si každý návštěvník festivalu odnesl příjemný chuťový zážitek a zároveň si užil komfortu našich služeb při rezervaci stolu. Proto vše probíhá online v reálném čase, kdy zákazník během krátké chvíle od odeslání požadavku na rezervaci obdrží emailem potvrzení takové rezervace. Za menu pak zaplatí přímo v restauraci,“ vysvětluje princip fungování festivalu Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz.

Na webové stránce festivalu  je k dispozici chřestová nabídka všech restaurací. Zájemci o festival si zde mohou vybrat podle své chuti a pak si jednoduše rezervovat svůj stůl. Potvrzená rezervace je pak vstupenkou na festival.

Polévka z vojkovického chřestu s estragonem

Amade Restaurant
(4 porce)

Suroviny:
* 2 lžíce mouky
* 2 lžíce másla
* 1 svazek boquete garni
* 200 ml smetany
* 200 g bílého chřestu
* 1 lžička estragonu
* sůl, pepř

Postup:
1. 
Z mouky a másla připravte světlou jíšku, zalijte chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provařte s boquete garni. Přeceďte, dochuťte, přidejte smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vařte ještě asi 30 minut.
2. 
Rozmixujte, sceďte a podávejte s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.

Hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku

Amade Restaurant
(4 porce)

Suroviny:
* 8 ks králičích hřbetů
* 100 g slaniny
* 100 g vepřové bránice
* 100 g mladého špenátu
* 1 dcl smetany
* 200 g kořenové zeleniny
* 50 g papriky čerstvé
* sůl a pepř dle chuti
* 1 dcl olivového oleje
* 200 g bílého a zeleného chřestu
* 2 lžíce másla
* 100 g červené čočky
* 1 lžíce Martini
* 2 stroužky česneku
* 100 g šalotky
* 2 dcl kuřecího vývaru
* 1 lžíce rajčatové con cases
* 100 g medvědího česneku
* 1 dcl olivového oleje
* 2 lžíce mandlí - loupaných
* dýňový olej na ozdobu

Postup:
1. 
Králičí hřbet očistěte, z ořezu připravte jemnou fáš se zeleninou, nasekanými bylinkami a smetanou. Na rozprostřenou vepřovou bránici rozložte slaninu na plátky, ochucené králičí hřbety a navršte nádivkou se špenátem. Zabalte do alobalu a zvolna táhněte ve vývaru asi 10 minut.
2. 
Vybalte a prudce opečte na olivovém oleji. Očištěný chřest spařte v osolené vodě s cukrem a zlehka orestujte na másle. Namočenou červenou čočku zceďte. Na másle orestujte šalotku s česnekem a zalijte Martini, nechte vyvařit, přidejte polovinu čočky, vývar, okořeňte a vařte do měkka.
3. 
Nakonec přidejte trochu smetany a s kouskem másla vymixujte do hladké omáčky. Druhou polovinu čočky zlehka orestujte na másle s drobně nasekanou zeleninou, šalotkou, rajčátky a sekaným kerblíkem. Do středu talíře upravte čočkové ragú, obložte orestovaným chřestem a okolo dejte omáčku, pesto a dýňový olej, nakonec králičí hřbet pečený do růžova.

Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a zralým balsamicem

Amade Restaurant
(4 porce)

Suroviny:
* 3 ks žloutků
* 150 g másla
* 150 g cukru krystal
* 100 g bílého chřestu
* 100 g zeleného chřestu
* 100 g jahod
* 1 dcl portského vína
* 2 lžíce medu
* 1 lžíce zralého balsamica

Postup:
1. 
Bílý chřest očistěte, oloupejte a rozvařte v troše cukrového sirupu. Smetanu s cukrem a vanilkou svařte a sceďte na žloutky, vraťte do hrnce a nechte lehce přejít varem.
2. 
Přidejte rozmixovaný chřestový rozvar. Nevařte. Ve zmrzlinovači umíchejte zmrzlinu. Jahody nakrájejte na kousky a marinujte ve svaru z portského vína, cukru a medu. Zmrzlinu podávejte přelitou balsamikem a s trochou zeleného čerstvého chřestu.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:15
140 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat