Vyražte na Chřestfest! Proč? Protože chřest je dostupný

Sezóna chřestu stejně jako 2. ročník gastronomického festivalu Chřestfest je tu! Festival probíhá od 30. dubna do 20. května 2012 a jedná se o další z řady festivalů portálu Alakarte.cz. Tentokrát je postaven na jedné hlavní surovině – chřestu. Chřest byl u nás dlouhá léta opomíjenou zeleninou, teprve v posledních letech se jeho pěstování v Čechách a na Moravě postupně dostává na výsluní a hodně se k nám dováží také z okolních zemí. Cílem Chřestfestu, jak napovídá i podtitul festivalu, je ukázat, že chřest je dostupný. A nejen to, také velmi chutný a všestranně využitelný v kuchyni. České úsloví „ševče, drž se svého kopyta“ platí i pro některé hollywoodské hvězdy. Protože jak to vypadá, ne všechny mají talent na vše, co si umanou…

Druhý ročník festivalu Chřestfest začíná v pondělí 30. dubna 2012 a potrvá až do neděle 20. května 2012. Všichni milovníci dobrého jídla si tak mohou na chřestových specialitách pochutnávat celé tři týdny. Festivalu se tentokrát účastní osm pražských a dvě brněnské restaurace, které shodně připravily 3chodová menu za cenu 290 Kč. „První ročník Chřestfestu předčil naše očekávání, a když jsme vytvářeli kalendář festivalů pro rok 2012, nemohli jsme festival chřestu vynechat,“ říká Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz. „Naše festivaly jsou také často spojeny s lidovými tradicemi a vzhledem k tomu, že čerstvý chřest byl zeleninou, která se dříve běžně v kuchyni používala, byl to o důvod víc, proč festival zopakovat,“ upřesňuje Pavel Suchánek. A jak poznat čerstvý chřest?Chřest nesmí být seschlý, musí být tuhý, při ohýbání praskne, je křehký a uvnitř šťavnatý,“ vysvětluje Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která ve své kuchyni již tradičně využívá mělnický chřest.

Chřest má v kuchyni rozmanité využití, často se servíruje obalený v šunce s holandskou omáčkou, ale zdaleka to není jediná možná úprava. „Jako hlavní chod našeho menu ochutnají hosté hřbet z králíka s bílým chřestem, omáčkou z červené čočky a pestem z medvědího česneku,“ láká na festivalovou nabídku Radek Šubrt z restaurace Amade. Může to být překvapivé, ale chřest je také vhodnou surovinou pro sladké dezerty, ať už je to třeba chřestová zmrzlina nebo soufflé, zajímavou chuťovou kombinaci vytváří například s jahodami.  „Chřest se dá ve sladké úpravě použít v syrové, vařené i pečené formě,“ jmenuje způsoby možné úpravy Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která se festivalu také účastní.  „Tak jako u každé jiné suroviny, vždy samozřejmě záleží na kreativitě šéfkuchaře,“ doplňuje Konhefr.  Festivaloví návštěvníci se můžou těšit například na ochutnávku chřestové zmrzliny nebo domácího mazance se sladkým chřestem. A stejně jako na předchozím festivalu si na své přijdou také milovníci vegetariánské kuchyně - zcela bezmasé menu servíruje restaurace Mlsná kavka v pražském Karlíně.

O chuťové rozmanitosti chřestu se lze přesvědčit právě nyní na festivalu Chřestfest. Na webové stránce festivalu www.chrestfest.cz  je k dispozici chřestová nabídka všech restaurací. Zájemci o festival si zde mohou vybrat podle své chuti a pak si jednoduše rezervovat svůj stůl.  Potvrzená rezervace je pak vstupenkou na festival. „Naším cílem je, aby si každý návštěvník festivalu odnesl příjemný chuťový zážitek a zároveň si užil komfortu našich služeb při rezervaci stolu. Proto vše probíhá online v reálném čase, kdy zákazník během krátké chvíle od odeslání požadavku na rezervaci obdrží emailem potvrzení takové rezervace. Za menu pak zaplatí přímo v restauraci,“ vysvětluje princip fungování festivalu Pavel Suchánek.    

Zúčastněné restaurace:

Amade Restaurant, Praha 1
Ambroisie Caffé Restaurant, Praha 1
Boulevard restaurant, Brno
Fluidum Restaurant, Praha 3
Green House Restaurant, Praha 10
Chateau St. Havel, Praha 4
Mlsná kavka, Praha 8
Noem Arch restaurant, Brno
Renommé Restaurant, Praha 1
Restaurant Il Convento, Praha 1
 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat