Jaro na talíři: 3 recepty plné barev a chutí

Jaro se po dlouhé zimě konečně probudilo, zavonělo a rozkvétá do celé své krásy. Na jaře to pučí a kvete. Proto není od věci toho využít i v kuchyni. Inspiraci můžete najít v jednom z našich tří jarních receptů, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s Magazínem Albert v kuchyni.

Osvěžte svůj jarní stůl jasnými barvami – dopřejte si hodně zeleniny a bylinek. Pomohou vám bojovat s jarní únavou a navíc potěšíte i svoje smysly.  Jarní bylinky dosytosti využijete v prvním receptu na zeleninou polévku.

Ať už Velikonoce slavíte, nebo ne, určitě se rádi a dobře najíte! Tak co takhle využít příležitosti, kdy nám příroda po zimě nadělila čerstvé bylinky, a vyzkoušet jeden opravdu tradiční recept na velikonoční nádivku.

A na závěr italská bramborová klasika – frittata – v odlehčené jarní verzi. Ve své podstatě jsou frittaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi zhodnotili.

Jarní zeleninová polévka s jahelnou zavářkou

Jáhly patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou skvěle stravitelné a bezlepkové. Přitom zásobují tělo důležitými minerálními látkami a vlákninou. Podle čínské medicíny posilují ledviny, slinivku a žaludek. Jsou skvělé pro těhotné i malé děti.

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 30 min

Suroviny:
* 50 g jáhel ABio
* 3 lžíce olivového oleje
* 300 g zeleniny (cibule, mrkev, pórek, brokolice)
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička soli
* 1/2 lžičky mletého kmínu
* 1/2 lžičky sladké papriky
* 1 kostka zeleninového bujonu ABio
* kousek zázvoru, oloupaný kousek řasy wakame (není nutné)
* divoké jarní bylinky (jitrocel, pampeliškové lístky, květy sedmikrásek) na ozdobení

Postup:
1. 
Jáhly několikrát propláchněte a nechte okapat na cedníku. V hlubším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte očištěnou zeleninu včetně česneku, nakrájenou na stejné kousky, a chvíli opékejte. (Zelené části pórku přidejte až cca dvě tři minuty před koncem vaření.) Poté k zelenině přidejte jáhly, sůl, kmín a sladkou papriku a ještě chvíli společně opékejte. Zalijte jedním a čtvrt litrem vroucí vody, přidejte bujon a zázvor a vařte zhruba deset až dvanáct minut nebo tak, aby jáhly změkly.
2.  Když máte polévku uvařenou, odeberte jí zhruba čtvrtinu včetně zeleniny a jáhel, přidejte řasu wakame a rozmixujte ponorným mixérem. Přes síto vraťte zpět do polévky.
3.  Podávejte ozdobené jarními bylinkami – zvlášť efektní jsou sedmikrásky.

Jarní nádivka s vajíčky

(Recept na 6 porcí)
Celkový čas: 10 min

Suroviny:
* 450 g vepřové krkovice
* 400 g uzeného bůčku
* 250–300 ml vývaru z masa
* 8 rohlíků
* 8 vajec, žloutky a bílky odděleně
* 50 g másla sůl, pepř, muškátový květ
* 2 pořádné hrsti petrželky a/nebo spařených kopřiv, nasekaných
* 1 svazek jarní cibulky, nakrájený, sádlo na vymazání formy
* 4–5 vajec uvařených natvrdo, řeřicha k posypání

Postup:
1. 
Vepřové a uzené maso uvařte doměkka. Vyndejte, nechte zchladnout a nakrájejte na menší kousky. Vývar uschovejte.
2.  Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do velké mísy a pokropte vývarem z masa, aby se pečivo navlhčilo. Žloutky utřete se změklým máslem a špetkou soli. Pak je spolu s masem přidejte k rohlíkům, ochuťte pepřem a muškátovým květem. Přidejte nasekané kopřivy nebo petrželku a jarní cibulku. Vše promíchejte a podle potřeby přilévejte vývar – směs nesmí být příliš řídká. Nakonec ušlehejte tuhý sníh z bílků a opatrně jej přidejte do syrové nádivky.
3.  Kulatou dortovou formu s otvorem uprostřed vymažte sádlem, vlijte do ní část směsi, na ni poklaďte vařená vejce a přelijte zbylou směsí – případně do ní vajíčka zatlačte, aby byla schovaná. Pečte dorůžova v předehřáté troubě zhruba třicet minut.

Frittata s jarní cibulkou

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 30 min

Suroviny:
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g vařených brambor, nakrájených na plátky
* 4 vejce
* 4 jarní cibulky, nasekané na kolečka
* 1 svazek kopru
* sůl, pepř
* 25 g čedaru, nastrouhaného

Postup:
1. 
V menší pánvi s nepřilnavým dnem rozpalte olej. Přidejte brambory a zhruba osm minut je opékejte lehce dozlatova. V míse mírně našlehejte vejce, kolečka jarní cibulky a nasekaný kopr. Osolte a opepřete a směsí zalijte brambory na pánvi, rychle promíchejte, aby se vaječná směs dostala mezi všechny brambory, snižte plamen a zasypejte sýrem. Zhruba za osm minut, když vajíčka začnou tuhnout, dejte pod rozpálený gril a nechte frittatu zezlátnout.

 


Další skvělé jarní recepty najdete v aktuální vydání magazínu Albert v kuchyni.

Tištěnou verzi Albert magazínu hledejte v supermartech a hypermarketech Albert.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat