Jaro na talíři: 3 recepty plné barev a chutí

Jaro se po dlouhé zimě konečně probudilo, zavonělo a rozkvétá do celé své krásy. Na jaře to pučí a kvete. Proto není od věci toho využít i v kuchyni. Inspiraci můžete najít v jednom z našich tří jarních receptů, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s Magazínem Albert v kuchyni.

Osvěžte svůj jarní stůl jasnými barvami – dopřejte si hodně zeleniny a bylinek. Pomohou vám bojovat s jarní únavou a navíc potěšíte i svoje smysly.  Jarní bylinky dosytosti využijete v prvním receptu na zeleninou polévku.

Ať už Velikonoce slavíte, nebo ne, určitě se rádi a dobře najíte! Tak co takhle využít příležitosti, kdy nám příroda po zimě nadělila čerstvé bylinky, a vyzkoušet jeden opravdu tradiční recept na velikonoční nádivku.

A na závěr italská bramborová klasika – frittata – v odlehčené jarní verzi. Ve své podstatě jsou frittaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi zhodnotili.

Jarní zeleninová polévka s jahelnou zavářkou

Jáhly patří mezi nejméně alergizující potraviny, jsou skvěle stravitelné a bezlepkové. Přitom zásobují tělo důležitými minerálními látkami a vlákninou. Podle čínské medicíny posilují ledviny, slinivku a žaludek. Jsou skvělé pro těhotné i malé děti.

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 30 min

Suroviny:
* 50 g jáhel ABio
* 3 lžíce olivového oleje
* 300 g zeleniny (cibule, mrkev, pórek, brokolice)
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička soli
* 1/2 lžičky mletého kmínu
* 1/2 lžičky sladké papriky
* 1 kostka zeleninového bujonu ABio
* kousek zázvoru, oloupaný kousek řasy wakame (není nutné)
* divoké jarní bylinky (jitrocel, pampeliškové lístky, květy sedmikrásek) na ozdobení

Postup:
1. 
Jáhly několikrát propláchněte a nechte okapat na cedníku. V hlubším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte očištěnou zeleninu včetně česneku, nakrájenou na stejné kousky, a chvíli opékejte. (Zelené části pórku přidejte až cca dvě tři minuty před koncem vaření.) Poté k zelenině přidejte jáhly, sůl, kmín a sladkou papriku a ještě chvíli společně opékejte. Zalijte jedním a čtvrt litrem vroucí vody, přidejte bujon a zázvor a vařte zhruba deset až dvanáct minut nebo tak, aby jáhly změkly.
2.  Když máte polévku uvařenou, odeberte jí zhruba čtvrtinu včetně zeleniny a jáhel, přidejte řasu wakame a rozmixujte ponorným mixérem. Přes síto vraťte zpět do polévky.
3.  Podávejte ozdobené jarními bylinkami – zvlášť efektní jsou sedmikrásky.

Jarní nádivka s vajíčky

(Recept na 6 porcí)
Celkový čas: 10 min

Suroviny:
* 450 g vepřové krkovice
* 400 g uzeného bůčku
* 250–300 ml vývaru z masa
* 8 rohlíků
* 8 vajec, žloutky a bílky odděleně
* 50 g másla sůl, pepř, muškátový květ
* 2 pořádné hrsti petrželky a/nebo spařených kopřiv, nasekaných
* 1 svazek jarní cibulky, nakrájený, sádlo na vymazání formy
* 4–5 vajec uvařených natvrdo, řeřicha k posypání

Postup:
1. 
Vepřové a uzené maso uvařte doměkka. Vyndejte, nechte zchladnout a nakrájejte na menší kousky. Vývar uschovejte.
2.  Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do velké mísy a pokropte vývarem z masa, aby se pečivo navlhčilo. Žloutky utřete se změklým máslem a špetkou soli. Pak je spolu s masem přidejte k rohlíkům, ochuťte pepřem a muškátovým květem. Přidejte nasekané kopřivy nebo petrželku a jarní cibulku. Vše promíchejte a podle potřeby přilévejte vývar – směs nesmí být příliš řídká. Nakonec ušlehejte tuhý sníh z bílků a opatrně jej přidejte do syrové nádivky.
3.  Kulatou dortovou formu s otvorem uprostřed vymažte sádlem, vlijte do ní část směsi, na ni poklaďte vařená vejce a přelijte zbylou směsí – případně do ní vajíčka zatlačte, aby byla schovaná. Pečte dorůžova v předehřáté troubě zhruba třicet minut.

Frittata s jarní cibulkou

(Recept na 4 porce)
Celkový čas: 30 min

Suroviny:
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g vařených brambor, nakrájených na plátky
* 4 vejce
* 4 jarní cibulky, nasekané na kolečka
* 1 svazek kopru
* sůl, pepř
* 25 g čedaru, nastrouhaného

Postup:
1. 
V menší pánvi s nepřilnavým dnem rozpalte olej. Přidejte brambory a zhruba osm minut je opékejte lehce dozlatova. V míse mírně našlehejte vejce, kolečka jarní cibulky a nasekaný kopr. Osolte a opepřete a směsí zalijte brambory na pánvi, rychle promíchejte, aby se vaječná směs dostala mezi všechny brambory, snižte plamen a zasypejte sýrem. Zhruba za osm minut, když vajíčka začnou tuhnout, dejte pod rozpálený gril a nechte frittatu zezlátnout.

 


Další skvělé jarní recepty najdete v aktuální vydání magazínu Albert v kuchyni.

Tištěnou verzi Albert magazínu hledejte v supermartech a hypermarketech Albert.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může nabídnout nový pohled na romantické vztahy. Možná začnete přemýšlet o svých potřebách a očekáváních od partnera. Pro svobodné Berany je ideální čas na nové seznámení. Věnujte pozornost signálům, kt... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat